Rundveehouderij

Nieuws 10352 x bekeken

Maisoogst komt langzaam op gang

Doetinchem - De maisoogst komt langzaam op gang. De regen van woensdag is niet onoverkomelijk, maar veel meer regen kan er niet bij. Dat zou de oogst vertragen.

De maisoogst duurt naar verwachting nog de hele maand oktober.

Dat blijkt uit een belronde langs acht loonbedrijven, verspreid over het land. Loonwerkers zijn veelal pas een kleine week bezig met de oogst.

Het lijkt erop dat het zuiden van het land nog het minst ver is. De loonbedrijven geven aan pas 5 tot 10 procent te hebben geoogst. De stand van de mais is wisselend. De neerslag tijdens de groei, rasverschillen en zaaitijdstip vergroten de verschillen in rijpheid. Loonbedrijf Caris in Nederweert ziet steeds meer veehouders daarom besluiten de oogst in twee porties verdelen.

In het Noorden is zo’n 10 tot 20 procent van de mais gehakseld. Als het weer gunstig blijft, zijn er nog drie weken nodig. De opbrengst van de percelen is wisselend en ligt iets lager dan vorig jaar. Loonbedrijf Klooster en Dekker in Zuidwolde: "Normaal halen we 45 tot 50 ton per hectare, maar ik denk dat het dit jaar met gemiddeld 40 ton vers product wel gebeurd is.”

De maisoogst in het oosten van het land verloopt voorspoedig. Daar is ruwweg 25 procent van het areaal geoogst. Een bedrijf zegt al ongeveer op de helft te zijn. De kwaliteit en de massa van de mais is in het algemeen goed. Loonbedrijf Blom-Hofmeijer in Voorst zegt dat veel veehouders de maiskuil zó vol hebben of denken te krijgen dat ze mais reserveren om te oogsten als maiskolvensilage (mks). Loonbedrijf Koonstra in Balkbrug ziet eerder dat veehouders die mais over hebben dat verkopen en er zo direct geld van maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.