Rundveehouderij

Nieuws

Kaas houdt Nederlandse zuivelmarkt overeind

De prijzen op de Europese zuivelmarkt staan over vrijwel de gehele linie onder druk, met uitzondering van de kaas. Dit product houdt, zeker voor de Nederlandse melkveehouderij, de markt overeind.

Als de prijzen voor met name foliekaas niet zo vast waren (rond de €3,15 per kilo, hoewel ook nog tegen lagere prijzen wordt uitgeleverd), was het sentiment in de Nederlandse zuivel niet zo goed geweest als nu. FrieslandCampina durfde zich begin deze maand voorzichtig positief te uiten over de melkprijsontwikkeling en de kans is groot dat DOC Kaas volgende week een verdere verhoging van de voorschotprijs in het vooruitzicht stelt. Gelukkig is er een goede export van foliekaas naar onder meer Rusland.

Toch is de kans groot dat het positieve gevoel in de markt van relatief korte duur is. Europa is voor wat betreft melkpoeders gewoonweg te duur ten opzichte van andere aanbieders. Het totale aanbod van zuivel wereldwijd is weliswaar krap, maar de vraag is ook zwak. In zo'n markt, met goedkoper product uit onder meer Zuid-Amerika, de VS en ook nog Australië en Nieuw Zeeland, is de kans groot dat dit product eerder afzet vindt dan het Europese product. Voor bijvoorbeeld de nu lopende Algerije-tender is de verwachting dat niet-Europese aanbieders met het grootste deel van de levering aan de haal gaan.

Dat is jammer voor de Europese melkveehouders, want die zitten vanwege duur voer en andere kosten met krappe marges. Naar absolute cijfers gerekend zit de melkprijs op een goed niveau (ruim boven de 32 cent). Toch dreigt een verlaging absoluut pijn te doen. Zelfs in het Brusselse beheerscomité zuivel is daar donderdag over gesproken.

Prognose: lagere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.