Rundveehouderij

Nieuws

Goede noteringen, flauwe vraag naar zuivel

De zuivelmarkt blijft zwak. Dat de melkaanvoer deze weken weer verder daalt, is voor veel zuivelproducenten daarom een opluchting.

Bij een hoge melkproductie was het drama aan het prijzenfront compleet geweest. Nu zijn de noteringen stabiel tot soms licht dalend.

Een opmerkelijk hoge en stabiele notering is al weken lang de boternotering. Deze notering is in de voorbije periode, sinds de droogtepaniek in de Verenigde Staten, flink mee gestegen met de prijzen van de eiwithoudende producten.

De grote vraag is in hoeverre dit terecht is. De afzet van boter is niet mee gestegen met de afzet van kaas en andere eiwithoudende producten. Volgens handelaren is de vraag naar boter nog altijd heel zwak. Daarbij is de boterproductie nog altijd stevig. Dit komt doordat nogal wat mageremelkpoeder wordt geproduceerd. Zuivelbedrijven hopen en denken dat hiervoor nog wel afzet is te vinden, bijvoorbeeld richting Algerije.

Naast die boterproductie heeft de Europese markt ook nog altijd te maken met een forse voorraad in tijdelijke opslag. Van die ruim 100.000 ton is een aanzienlijk deel (30 procent of meer) nog altijd niet verkocht. De vraag lijkt dan ook vooral wanneer de lucht uit de boterprijsballon gaat dan of de lucht eruit gaat.

De markten voor andere zuivelgrondstoffen lijken er gemiddeld iets beter voor te staan, maar de kaasprijzen stijgen niet meer. Er zijn zelfs geruchten dat weer een grote hoeveelheid kaas tegen lage prijzen aan de Duitse retail is verkocht. De poederprijzen zijn stabiel tot licht dalend.

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk lijkt weer in stabieler vaarwater te zijn terechtgekomen(ongeveer 42 cent franco), maar vraag en aanbod zijn zeer klein.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.