Rundveehouderij

Nieuws 2430 x bekeken 3 reacties

Genetisch gemanipuleerde koe geeft allergievrije melk

Auckland – Wetenschappers in Nieuw-Zeeland zijn er in geslaagd om door genetische manipulatie een koe te fokken die melk produceert met aanzienlijk minder beta-lactoglobuline (BLG).

Deze wei-proteïne is vaak de oorzaak van allergische reacties van kinderen op melk. In ontwikkelde landen is 2 tot 3 procent van de kinderen allergisch voor koemelk. BLG zit niet in humane borstvoeding.

De wetenschappers verbonden aan onderzoeksinstituut AgResearch publiceerden hun onderzoeksresultaten in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. In de melk van de genetisch gemanipuleerde (RNA-interferentie) koe Daisy is geen BLG aangetoond. Onverwacht bevatte de melk twee keer zoveel caseïne-eiwitten dan normaal.

Opvallend is dat Daisy is geboren zonder staart. Het is nog onduidelijk of dit met de genetische manipulatie te maken heeft.

De melkproductie bij Daisey is om onderzoeksvertraging te beperken hormonaal opgestart. De bedoeling is om de koe nu af te laten kalven en de melk van een normale lactatie te onderzoeken.

De Nieuw-Zeelanders zijn, vanwege etische aspecten, niet onverdeeld blij met het onderzoek. Gevreesd wordt voor de reputatie van de Nieuw-Zeelandse melk.

Laatste reacties

 • Bison

  Yep,de mens denkt de natuur te kunnen verbeteren.
  Ze zullen door schade en schande wel wijs worden al betwijfel ik het of ze het ooit ZULLEN leren.

  Babies horen aan de tiet,...niet aan het uier.

 • zanden

  Eerst met gentech de integriteit van een koe aantasten, de koe kan immers niet weigeren en is weerloos overgeleverd om vervolgens vooral nog meer mensen aan de melk te krijgen. Voor mensen die allergisch zijn is er al melk beschikbaar, namelijk biologisch dynamische melk. En voor het overige is driekwart van de wereldbevolking lacto-intolerant. En ook dat moeten we niet willen veranderen. Want melk moet helemaal niet. En zeker niet de melk uit de intensieve melkveehouderij, want die geeft geen calcium aan de botten, zoals wel wordt beweerd, maar die onttrekt juist calcium aan de botten vanwege het ontbreken van het benodigde magnesium als medespeler.

 • B bob

  Geweldige reactie Zanden !
  Ik kan rustig onderuitgezakt gaan zitten genieten van jouw schrijfkunst en interlect !
  Bison , je weet toch dat de Menschheid beter is dan de natuur ! LOL

Of registreer je om te kunnen reageren.