Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Geborgde rundveedierenarts onder vuur

Den Haag - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) onderzoekt of het systeem van een geborgde dierenarts per bedrijf wel in lijn is met de wet.

Rundveehouders dienen sinds 1 januari van dit jaar verplicht te werken met een geborgde dierenarts. Volgens een woordvoerder heeft de NMA diverse klachten en signalen van boeren en dierenartsen ontvangen wat aanleiding is geweest om de mededingingsrechtelijke toelaatbaarheid van een-op-een-relatie tussen rundveehouder en dierenarts te bekijken. Over de inhoud van de klachten en wanneer het onderzoek wordt afgerond wil de NMA geen uitlatingen doen.
De Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDA) is voorstander van behoud van de geborgde dierenarts. Volgens Roeland Wessels van de SDA zijn de klachten uit het veld vooral gebaseerd op angst dat er geen andere dierenarts meer op het erf mag komen. "Maar dit is niet zo. Een second opinion-dierenarts voor een specifiek probleem mag altijd worden toegelaten op het erf. Maar alleen de geborgde dierenarts mag medicijnen verstrekken", aldus Wessels.
De Stichting Geborgde Dierenarts (SGD), opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde acht de kans klein dat straks het doek valt voor de geborgde dierenarts. "In een Kamerbrief hebben Henk Bleker en Edith Schippers al eerder aangegeven dat de geborgde dierenarts een feit is en dat deze zal worden opgenomen in de nieuwe Wet Dieren", aldus Arjan Stegeman, lid van de SGD. Volgens Stegeman is de geborgde dierenarts een zeer essentieel en belangrijk instrument om het antibioticagebruik in de veehouderij te verminderen.

Laatste reacties

 • ronner

  Elk weldenkend mens wéét gewoon dat een één op één relatie zoals die met name door de KNMvD bedacht en vorm gegeven is op gespannen voet staat met de vrijheid van keuze van een dierenarts per indicatie. Men moet de beste en goedkoopste dierenarts kunnen inschakelen voor de diverse problemen die zich op en bedrijf vóór doen. De dierenarts die het beste opereren kan (o.a. keizersnede) is niet per definitie degene die de beste keus voor de diagnose en behandeling van een zieke koe. Er zijn talloze alternatieven voor het terugdringen van het overbodige gebruik van antibiotica. Daarom verwacht ik niet anders dan dat de NMa collega Lubsen te Spanbroek en ondergetekende in het gelijk zal stellen: de geborgde dierenarts in de huidige vorm is volgend jaar verleden tijd.

  drs. H.J. Ronner, tegen zijn overtuiging en wil helaas geborgde dierenarts te Montfoort

 • info58

  hebben we in de humane gezondheidszorg ook geborgde huisartsen.

 • willem jan

  wij hebben 1 dieren arts die bedrijfs begeleiding doet maar dat betekent niet dat die ook alle behandelingen doet.
  vaak doen de nieuwe/jonge dierenartsen de operaties

 • jan1

  Zie de 1 op 1 dierenarts nog niet als probleem. Het BBP is het grootste probleem en wel in die zin, als ik het tenminste goed van de controleur van Qlip heb begrepen mag kun je eigenlijk niet naar een andere veearts toe stappen. Dit omdat de BBP die die veearts dan opstelt geen overeenkomsten mag bevatten met het BBP die je al in je bezit hebt. Je bent uitgeboerd met je middelen die je kunt en zou willen gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.