Rundveehouderij

Nieuws 2890 x bekeken 1 reactie

Garantieprijs FrieslandCampina licht omhoog

Amersfoort - FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs over oktober met 75 cent naar €32,75 per 100 kilo. Daardoor ontvangen leden met een jaarleverantie van 800.000 kilo netto 66 cent meer dan over september, ofwel een prijs van €35,20 exclusief btw.

FrieslandCampina motiveert de verhoging met verwijzing naar de verwachting dat de uitbetaalprijzen voor boerderijmelk van referentiebedrijven zullen stijgen. Dit komt weer door betere prijzen voor onder meer poeders en ook kaas.

In Nederland verhoogden enkele zuivelbedrijven hun voorschotprijzen al in september of zelfs augustus. Voorbeelden zijn DOC Kaas en Nemelco. Concurrent Arla laat de leden weten voor oktober geen hoger voorschot te kunnen uitbetalen.

Terwijl de netto-uitbetaalprijs maar met 66 cent per 100 kilo stijgt, zijn onderhuids flinke wijzigingen in de opbouw van de garantieprijs doorgevoerd. De vetprijs is met maar liefst 48 cent per kilo verhoogd naar €3,55. Dit weerspiegelt de sterk gestegen waarde van melkvet in de markt. Omdat de garantieprijs zonder compensatie te sterk zou stijgen, is besloten de eiwitprijs met 42 cent te verlagen naar €5,83 per kilo.

Het gemiddelde voorschot van FrieslandCampina tot en met oktober komt dit jaar uit op €33,21 per 100 kilo. Dat is €3,44 per 100 kilo minder dan vorig jaar.

In een interview met LTO-blad Nieuwe Oogst verdedigt voorzitter Piet Boer het garantieprijs-systeem tegen kritiek. De garantieprijs mag vier maanden op rij stabiel zijn terwijl de zuivelnoteringen omhoog schieten, de ambitie van FrieslandCampina is "dat elk jaar een melkprijs te betalen die minstens 2 cent hoger ligt dan die van alle grote zuivelproducenten in West-Europa waarmee we  direct concurreren."

Eén reactie

  • koestal

    Het gaat de goede kant op!

Of registreer je om te kunnen reageren.