Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

FrieslandCampina scherpt antibioticaregels aan

Amersfoort – FrieslandCampina scherpt, net als de andere zuivelbedrijven, per 1 januari 2013 haar antibioticaregels verder aan. Dat zegt coöperatievoorzitter Piet Boer.

De wijziging is een reactie op een signaal van de overheid dat er te weinig vooruitgang wordt geboekt. In ruil voor de aanscherping mogen melkveehouders zelf antibiotica blijven toedienen en op voorraad houden.

Melkveehouders mogen komend jaar nog maar een antibioticumvoorraad voor 15 procent van de veestapel op voorraad houden. Jaarlijks moet er in het Bedrijfsgezondheidsplan een doel voor dierdagdosering worden vastgesteld. Veehouders die boven de 11,4 dierdagdosering uitkomen moeten elke drie maanden samen met hun dierenarts een nieuw plan opstellen. Het gaat hier volgens Boer echter om een zeer beperkt aantal veehouders. Een andere maatregel is een verplichte klinische inspectie bij koppelbehandeling in het Bedrijfsbehandelplan.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zou het ook eens niet nodig zijn om te kijken hoe het met het antibiotica gebruik zit bij de huisdieren en mensen, of kost dat teveel stemmen

 • ekoos

  Een dierdagdosering van 11,4, hoe haal je dat in hemelsnaam???
  Over een jaar of 10 moet iedereen onder de 2 zitten!

 • Marco22

  En vraagt men weer van de boer zonder tegenprestatie. BBA

 • Maatjan

  Het antibiotica gebruik bij de mens is is al enig tijd een hot item, schoenmakers1. O.a. doordat er lange tijd bij bepaalde dieren veel antibiotica werd gebruikt, dat wij mensen dan via ons eten en drinken binnen krijgen, blijken problemen van resistentie te ontstaan. Het is goed om zo spaarzaam mogelijk gebruik te maken van antibiotica bij mens en dier. Wij willen toch niet ziek worden en te horen krijgen dat we resistent geworden zijn en dat het enige middel dat nog rest, antibiotica, niet meer werkt. Dan ben je letterlijk ten dode opgeschreven.

 • Grensboerke

  Alleen als de consument in de winkel staat, interesseert het hem geen hout waar de melk of de kaas of het vlees vandaan komt.
  En dan is de Nederlandse veehouder weer het slimste jongetje van de klas geweest, maar verdient hij niks (extra).

 • kenmvdwind

  @maatjan
  Resistentie is niet ontstaan, doordat er veel is gebruikt en helemaal al niet, omdat het in het voedsel terecht is gekomen, dit wordt gelukkig zeer streng gecontroleerd en ook zwaar beboet bij overtreding.
  Voedsel waar het ingevonden wordt, word vernietigd, zodat het niet in de voedselketen terecht kan komen.
  Resistentie ontstaat vooral door verkeerd gebruik, bijvoorbeeld het niet afmaken van een kuur of een te lage dosering toepassen, door het verkeerd inschatten van het diergewicht.
  De sector is dan ook vooral gebaat bij goede voorlichting en wij willen ook graag weten welke antibiotica voor humane doeleinden gebruikt worden, zodat wij eventueel een andere soort kunnen kiezen.
  Natuurlijk willen wij er voor zorgen, dat de gezondheidszorg voor consumenten (en ook voor ons zelf) niet in gevaar komt.
  Wij hebben bij ons op het bedrijf dan ook een antibiotica gebruik van bijna nul, maar u begrijpt natuurlijk wel dat als er een ziek dier is, dat antibiotica nodig heeft, wij toch ons best willen doen om zo'n dier zo goed mogelijk te helpen en dus zullen we waarschijnlijk nooit helemaal bij nul uitkomen.

 • B bob

  Maatjan heeft het bij het rechte eind !
  Kenmdwinden en ekoos hebben niet door dat de reguliere veehouders gezamelijk erg onfatsoenlijk bezig zijn geweest in het verleden en dat een gedeelte van deze ondernemers nog steeds bezig is met het ontwikkelen van nieuwe pathogenen! De Overheden hebben nooit een watedicht controle systeem had en zelfs na naleving van de door fabrikant vastgestelde wachttijd zit er nog een schadelijke hoeveelheid medicatie in bijvoorbeeld de melk van een koe die met droogzetters is behandeld. Een consument die elke dag melk drinkt bouwt over de jaren heen zo een effectieve resisentie op tegen antibiotica. Volledig terug naar de tijd voordat er antibiotica was is de enige optie en gelukkig ziet de overheid dit ook in . Dan maar met en fatsoelijk aantal dieren werken en betere hygiene op het bedrijf.

 • alco1

  Natuurlijk moeten we het antibiotica terug dringen, want veel gebruik toont aan dat er ziekte is die bestreden moet worden. Wat resistentie betreft zijn stam cellen in de dier en de mens meestal totaal verschillend. Wat B bob betreft zou ik weleens willen weten waarmee jij de economie ondersteunt. Zoals ik jouw stukjes lees ben jij voor mij het ideale voorbeeld waardoor in de toekomst vooral de sociaal zwakkeren naar de goot afglijden.

 • Mozes

  B bob, u begrijpt samen met Maatjan niets van het resistentieprobleem. Resistentie wordt niet veroorzaakt doordat antibiotica van het dier bij de mens terecht komt maar doordat bacteriën bij het dier resistent worden en dan kunnen overgaan naar de mens. De resistente bacteriën bij de mens blijken in de praktijk echter maar voor een beperkt deel afkomstig van dieren. Het grootste gedeelte wordt door toeristen meegenomen uit het buitenland.

  Verder ziet u een oplossing in kleinschalige bedrijven zoals vroeger. Deze kleinschalige bedrijven in vroegere tijden blonken juist uit in slechte hygiëne. MKZ , varkenspest en aujeszky kwamen doorlopend voor.
  Ik heb de indruk dat u zich op dit punt laat leiden door een romantisch beeld van vroeger zonder de feiten te kennen.
  Wel bestaat er een verband tussen de productie eigenschappen van een dier en de vatbaarheid voor ziektes. Varkens met de hoogste aanleg voor groei en vleespercentage hebben de hoogste vatbaarheid voor bv longontsteking.
  Koeien met de hoogste melkproductie zijn het meest vatbaar voor klauwaandoeningen.
  We kunnen in de fokkerij niet eenzijdig blijven selecteren op productieeigenschappen. De weerbaarheid tegen ziektes zal een veel belangrijker selectiecriterium moeten worden.

 • anton1937

  Niet alleen het antibiotica gebruik bij de mens is een 'Hot item'maar ook het gebruik van anti-depressiva bij de mens is ongekend hoog.( oa schoenmakers) Het levert de doktoren alleen maar geld op,want voor het uitschrijven van een recept ontvangen de artsen extra.Een triest familie-verhaal, een nichtje dat overspannen raakte, omdat haar vader een nieuwe liefde had, resulteerde er in dat het nichtje 20 jaar antidepressiva slikte. Resultaat nieren rot, kan het nog gekker. De dierenartsen en doktoren moeten aan banden worden geleegd.

 • politiek

  Gelukkig beseft FrieslandCampina dat er met een ESBL besmetting van ong. 40 % bij regulier melkvee er opdrachten vervult moet worden naar minder antibiotica. Er ligt immers een zeer duidelijke relatie van antibioticagebruik naar ESBL. Als melk een gezonde status wil behouden met de daaraan gekoppelde marktwaarde dan zal het noodzaak worden zowel voor de boer( financieel ) alsook de consument i.v.m. gevaar gezondheid. De rundveehouder zelf bouwt door te werken met besmet vee voor zichzelf, eigen gezondheid dus , ook normaliter weerstand op , echter voor de zwakkere patienten in een ziekenhuis, zorghuis is ook hij weer een gevaar als smetstofdrager van resistente bacterien. De zogenaamde veegerelateerde resistente bacterien dus. Mijn mening is dat vooral die droogzetters een zeer groot gevaar is richting ESBL en vervolgens die besmette biestmelk met antibiotica weer te geven aan de kalveren. Ook ESBL bij kalveren is nog een veel te groot probleem. Als ze dat krijgen door individuele behandeling op advies dierenarts dan is er nog veel loos op dat bedrijf !.

 • leo,s vriend

  Politiek, Ook kleindochter die na thuiskomst van vakantie in exotische oorden even bij oma in verzorgingstehuis op bezoek gaat is een groot 'probleem'aangezien de menselijke resistente bacterien in dat soort landen pas echt een probleem zijn. De vee gerelateerde in NL gelukkig nog nauwelijks en de sectoren doen er gelukkig alles aan om dat zo te houden.

 • mtsvanaaken

  pokitiek, die 40 % esbl heb je zeker ook weer uit een vertrouwelijk rapport, dat toevallig bij jou op de mat is komen vallen en je met niemand mag delen zeker? Dit is gewoon laster.
  Je hebt zeker niet gehoord van die moeilijk te bestrijden tbc bij mensen begin van de week. lees dat eerst eens voor je weer met je vingertje wijst.
  Nog iets om over na te denken: waar blijven al die geneesmiddelen van mensen? die komen ook in het riool terecht. Wij zitten aan het eind van de rivieren waar nog drinkwater uit gehaald wordt.

 • politiek

  Beste mtsvanaaken. Sorry hoor , maar van die 40 % ESBL melkveebedrijven met ESBL producerende bacterieen heb ik gelezen nog maar 10 dagen geleden op www.boerderij.nl . Het blijkt uit onderzoekgegevens van Gezondheidsdienst voor Dieren. Dat is geen laster , beste mtsvanaaken dat is je verantwoording nemen. Zoals ik aangeef zijn er gelukkig steeds meer , ook in de rundveehouderij die hier de noodzaak van inzien. Overigens vind ik het bijzonder onvolwassen van u dat u telkenmale wijst naar de humane sector. Die is juist slachtoffer. Zonder meer hebben die ook verantwoordingen inzake verantwoord antibioticagebruik , maar dat is geen excuus voor de melkveehouderij om maar wat aan te kloten.

 • B bob

  Een pluim voor Anton1937 en Politiek ! Mozes begint een beetje wakker te worden maar heeft nog een verknipt idee van de werkelijkheid doordat hij gehersenspoeld is door de chemische/farmacheutisch industrie die zijn/haar schoolboeken schreef. Waarschijnlijk geloofd mozes ook dat de aardolie bijna op is en jullie daarom omgerekend 4 gulden betalen voor een liter brandstof in Europa.

 • Mozes

  B Bob, er wordt in Europa niet met guldens maar met Euro's betaald.

  Verder sluit u zich aan bij het verhaal van Anton1937. Wat zijn nichtje is overkomen is heel erg maar als ze geen antidepressivia had geslikt had ze zich misschien net zo gedragen als u. En daar wordt je toch ook niet vrolijk van?

 • B bob

  Mozes, op schreef 'omgerekend ' in de laatste zin . Dat houd in dat ik de prijs in euro even voor het gemak in Gulden heb omgerekend . Dat is voor veel Nederlandsers misschien te moeilijk of erg pijnlijk. Dan weet je immers hoe jullie uitgenomen worden.
  Dat jij graag iedereen die fel/opstandig is aan de chemisch middelen zet is duidelijk maar bij mij krijg je die troep niet door mijn strot. Ik begrijp dat wat ik schrijf niet voor iedereen erg prettig is maar de waarheid is soms erg hard. Je kop in het zand is goed als je een struisvogel bent maar door rijd ook wel eens een vrachtwagen overheen.

 • Maatjan

  Jammer dat een inhoudelijke discussie over een belangrijk onderwerp voor enkele deelnemers reden is over te gaan tot hakken en zagen, daar wordt niemand wijzer van.
  Discussiëren wordt heel moeilijk als je vindt dat je altijd gelijk hebt en dat ook altijd wilt krijgen.

 • B bob

  Het elke x verleizen op feitelijkheden is zeker erg naar voor de reguliere dierfolter ondernemers die denken dat Boerderij.nl hun excusieve domein is.

 • ikkethuis

  b bob, kun je niet beter in een of ander roddelblad gaan reageren? Je weet het informatieve gehalte van deze site, en elke discussie telkens weer naar een zeer laag niveau te brengen, en naar een discussie dat het 100 jaar geleden beter was.
  Iedereen weet wel hoe het er toen aan toe ging, daar heb je geen informatieve site voor nodig.

 • B bob

  Ikkethuis heeft duidelijk ook erg veel last van de openheid de momenteel de Dierfolteraars parten speelt. Het informatieve gehalte blijft overgens beperkt tot de informatie die de bedrijven die voor de reclame op deze site graag zien !

 • Ross

  Tja het niveau van onze Boke dierfolteraar himself. Schrijft zijn eigen wereldje op waar erg veel mis is. Probeert dit nu op anderen door te schuiven. Lukt niet Bobke.

 • B bob

  Hoe denk jij aan te kunnen tonen dat ik dieren mishandel rossita . Jij geeft opelijk toe dat je een dierfolteraar bent en ik ben toch erg duidelijk in mij berichten . Ik geef de Dieren op ons Bedrijf een prettig leven en een dierwaardige dood . Beter kan je als carnivoor niet met het Dierenrijk omgaan.
  Jouw lijkt niets te lukken in het leven en de frustratie is te voelen in jouw domme reactie's

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.