Rundveehouderij

Nieuws 3004 x bekeken 3 reacties

FrieslandCampina en Unilever verstevigen samenwerking

Amersfoort/Rotterdam - FrieslandCampina gaat nauwer samenwerken met Unilever. Doel van de samenwerking is om verdere verduurzaming en meer innovaties tot stand te brengen in de zuivel. Dit melden beide ondernemingen.

Voorbeelden van innovatief en duurzamer gebruik van zuivelproducten zijn het gebruik van botervet voor nieuwe voedingstoepassingen en de vervanging van melkpoeder door vloeibare zuivel voor de productie van ijs.

Botervet is volgens FrieslandCampina een belangrijk product voor gebruik in voedingsmiddelen vanwege het grote vochtbindende effect. Door het gebruik van vloeibare mixen voor de productie van ijs hoeft melk niet meer eerst te worden ingedroogd tot poeder en vervolgens weer vloeibaar te worden gemaakt voor de ijsbereiding. Dat spaart veel energieverbruik, logistieke bewegingen en ook bewerkingsslagen uit.

FrieslandCampina is voor Unilever een zogenoemde 'preferred supplier' (favoriete leverancier) voor een hele reeks van zuivelproducten die in voeding worden gebruikt. Door 'preferred suppliers' aan te wijzen, heeft Unilever te maken met minder afzonderlijke leveranciers, kunnen kosten worden gedrukt en kan FrieslandCampina grotere volumes aan afzonderlijke afnemers verkopen. De strategie van Unilever is gericht verdubbeling van de omvang en halvering van de milieubelasting bij een zo hoog mogelijk resultaat.

Laatste reacties

  • agratax2

    Het woord 'preferred supplier' geeft aan wie aan de touwtjes trekt. Unilever want die ziet FC als grondstoffen leverancier. Als boer weten we maar al te goed wat dit betekent, Markt MACHT uit handen geven en inruilen voor een afhankelijkheidspositie.

  • Mels

    Andersom kun je het ook bekijken;We willen best preferred supplier zijn maar als je ons gaat afknijpen stoppen we per direct alle levering.Kijken hoe goed unilever van betalen wordt.Het duurt namelijk een aantal dagen zoniet langer voordat er een volgende leverancier staat met voldoende leveringscapaciteit.

  • politiek

    Mels, u kunt veel geld verdienen voor de landbouw. AH stelde eenzijdig een 2 % leveranciers korting in. Een excuusbriefje er achteraan dat men het eigelijk duidelijker had moeten toelichten maar de 2 % korting blijft intact. Ondanks die ronde tavel gesprekken dus ! . Zoveel invvloed hebben uw cooperaties en belangenbehartigers echt niet meer. ! Meer voor minder dus met betere duurzame basis kwaliteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.