Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

FrieslandCampina: beter als Griekenland in de euro blijft

Amersfoort - FrieslandCampina houdt sinds 2009 serieus rekening met uittreding van Griekenland uit de euro. Dat wordt gemeld in actualiteitenrubriek EenVandaag.

Financieel directeur Kees Gielen benadrukt dat het voor zijn onderneming, en andere bedrijven buiten Nederland,  beter is als Griekenland in de euro blijft. Het zwartste scenario dat FrieslandCampina heeft doorgerekend wordt volgens Gielen realiteit als heel zuidelijk Europa onderuit gaat. Het zuivelbedrijf zou dan in een keer 10 procent van haar omzet kwijt raken. Dat zou gaan om meer dan een miljard euro. Volgens Gielen zou dit op de korte termijn een behoorlijke klap zijn, maar laten eerdere voorbeelden zien dat de markt zich in een periode van 1,5 tot 2 jaar weer redelijk kan herstellen en dat de groei dan weer terug komt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als Zuid Europa de euro verlaat, verlaten ze ook FC. Waar halen ze dan hun zuivel? Of wordt FC nu betaalt uit de steun bedragen die de Euro zone regelmatig stort? Als dat zo is dan betalen we dus onze eigen export via de hulpgelden. Griekenland heeft sommige boeren al veel geld gekost via het Lymf Kampen debacle. Wat de Griekse eigenaar met Lymf heeft gedaan (geld wegsluizen) is precies waar Griekenland door aan de grond is geraakt.

 • aarthamstra1

  Agratax 1 ,zo is het we betalen onze eigen export. FC knudde zal dat een zorg zijn. Deze multinational heeft maar een belang. DAT IS NIET DE HOLLANDSE BOER.

 • joannes

  Het is door de hond of de kat gebeten worden. Nu exporteren we nog lekker, al is het een beetje minder, en ze betalen de rekeningen nog. Daarvoor moet de Nederlandse belasting betaler betalen of garant staan. Wanneer het ophoudt moet FC nieuwe klanten zoeken en mogelijk even door een dalletje, maar met de kans op betere klanten. De Nederlandse belastingbetaler weet echter zeker dat hij niet meer voor Zuid Europa betaalt, en dat is ook wat waard! Het probleem is dat dalletje van FC, dat zal zich wel in een lager melkprijs vertalen voor de boeren en daar zit het probleem waarvoor ze proberen te waarschuwen.

 • jan1966

  Een beetje exporteren op kosten van de Nederlandse belastingbetaler, zoek aub snel een afnemer die wel zelf kan betalen

 • joannes

  Nou Jan1966, dat is het beleid van de Nederlandse Politiek vandaag met de PvdA en de VVD aan kop. Ook CDA en D66 zijn voor dit beleid en alle voor diezelfde reden. Bang voor het dal wat er valt wanneer de export wegvalt naar Zuid Europa en mogelijk de imago breuk die de € oploopt. Natuurlijk zijn bedrijven als DSM, banken, Philips, Heiniken, de Zuivelaars, de drivers; alle hebben ze dezelfde vrees. Dus laten we hopen dat de marketing en verkoopafdelingen overuren draaien!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.