Rundveehouderij

Nieuws 3838 x bekeken 4 reacties

FrieslandCampina: 1 miljard kilo extra in 2015 en 2016

Amersfoort – De leden van FrieslandCampina verwachten in 2015 en 2016 meer dan een miljard kilo melk extra te produceren.

De stalcapaciteit om deze groei te realiseren is nu al aanwezig. Dat zegt Piet Boer, voorzitter van zuivelcoöperatie FrieslandCampina, op basis van onderzoek onder 4450 leden-melkveehouder in Nederland en België.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde toename van de melkaanvoer tot 2020 uitkomt tussen de 2 en 2,5 procent met een piek in 2015 en 2016. Bij de ontwikkeling van het strategieplan route 2020 ging de zuivelonderneming al uit van een toename van het melkvolume met circa 2 procent per jaar in de periode 2009-2020.

De groeiplannen zijn in alle districten zichtbaar, ook in de intensieve veehouderijgebieden. Boer geeft aan dat hij ervan uit gaat dat FrieslandCampina de extra melk, inclusief de versnelde groei, kan verwerken en afzetten. Route 2020 heeft volgens hem in deze groei voorzien.

Wat de versnelde groei met de melkprijzen in 2015 en 2016 gaat doen is volgens Boer niet te zeggen. Dat hangt af van ontwikkelingen op de zuivelwereldmarkt. Hij wijst op de melkproductie in Nieuw-Zeeland die in 2011 met meer dan 1,8 miljard kilo toenam. Deze melk is volgens de coöperatievoorzitter goed opgenomen door de markt. Voor FrieslandCampina ziet hij, mede door de brede productenportefeuille, voldoende mogelijkheden in groeimarkten in Azië en Afrika.

FrieslandCampina heeft haar leden ook gevraagd naar de in hun ogen grootste belemmeringen voor groei. 43 procent van de leden ziet een gebrek aan grond als grootste belemmering. Het grondobstakel wordt gevolgd door Natura 2000 (42 procent), mestafvoer (33 procent), de locatie van het bedrijf (28 procent) en de stalcapaciteit (15 procent).

Laatste reacties

 • alco1

  Het klopt dat er genoeg ruimte in de stallen is om uit te breiden, maar ik denk dat als het quotum verdwenen is, er ook veel melk uitval zal zijn. Veel kleinere producenten zien het quotum nu als een soort verplichting om het vol te melken.

 • johan58

  Straks een land vloeiende van melk en een nieuwe koning.

 • Boer koekoek

  melken als de brandweer sinterklaas bestaat niet,er komt wel een regel voor ,en als je wel vrij mag melken daar geloof ik niet in maar dan gaan er veel boeren kapot laat het quotum er maar mooi op.en die boeren die zien als een verplichting kunnen beter direct verkopen hebben ze nog een paar centen,

 • Mels

  Jan koekoek,het gaat echt gebeuren en over de kop gaan er straks ook genoeg.Ik hoop enkel dat de banken de stomme investeerders dan ook daadwerkelijk laat ploffen want dan komt er lucht in de markt,als ze ze maar blijven toestoppen komt er ook geen productiedaling met dito prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.