Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Europese zuivel investeert vooral in poederfabrieken'

Ljubljana - De Europese zuivelindustrie is bezig met een massief investeringsprogramma om de verwachte uitbreiding van de melkproductie na 2015 op te vangen. Alleen al in de 10 grootste zuivellanden is al voor ruim 1,4 miljard euro aan extra verpoederingscapaciteit gepland. Dit meldde het Franse onderzoeksbureau GIRA op het congres van de Europese zuivelindustrie in Slovenië.

Het baseert zich voor de informatie op reeds aangekondigde plannen. Investeringen die nog in de pijplijn zitten of die geen betrekking hebben op poeders, zoals de kaas- en ingrediëntenfabriek van A-ware en Fonterra in Nederland, zijn niet meegenomen in het overzicht.

De meeste nieuwe poedercapaciteit is volgens GIRA gepland in Duitsland. Daar zit voor meer dan 400 miljoen euro aan nieuwe poedertorens in de pijplijn. Ook zijn investeringen aangekondigd in Frankrijk (€134 miljoen), Zwitserland (164 miljoen), Ierland (184 miljoen), Finland (57 miljoen) en Groot-Brittannië (40 miljoen). Voor Nederland staat volgens GIRA voor 143 miljoen aan nieuwe verpoederingscapaciteit op de rol. FrieslandCampina zelf heeft al voor minstens 165 miljoen aan nieuwe investeringen bekend gemaakt, terwijl nog meer investeringen op de rol staan. Daarnaast zijn DOC Kaas, Vreugdenhil, Hyproca/Lyempf, Cono en A-ware/Fonterra druk in de weer met investeringen in nieuwe productiecapaciteit. In België werkt onder meer Milcobel aan extra poedercapaciteit.

Ondanks al deze investeringen en de groeiende melkproductie in sommige EU-landen, zal Europa per saldo niet heel veel meer zuivel gaan exporteren in vergelijking met 2011, meent GIRA. Een groot deel van de productiegroei in genoemde landen zal afzet vinden binnen de EU. Tegenover een groei van de melkproductie in sommige delen van de EU, staat een dalende productie elders.

Laatste reacties

  • joannes

    Ze gaan ervanuit dat ze de melk over lange afstanden moeten vervoeren en dan is poeder de beste vorm. Maar denken ze nu echt dat ze in China geen melk kunnen produceren? Ik hoop dat ze de fabrieken redelijk snel kunnen afschrijven/terugverdienen met de opbrengsten want als die Chinezen in de gaten krijgen dat er voldoende verdiend wordt om het zo ver te exporteren zetten ze zelf fabrieken neer en breiden hun boeren stand uit. Wanneer ze IPhones kunnen produceren zullen toch ook melk kunnen produceren!

  • Sjaak

    Je hoeft een aap niet te leren klimmen, dat geldt ook voor Chinezen...;)

    Mocht het interessant wezen voor de Chinezen, dan kopen zij hier waarschijnlijk de poedertorens op...hebben ze de boertjes erbij, die voor een habbekrats melken!

Of registreer je om te kunnen reageren.