Rundveehouderij

Nieuws 2183 x bekeken 1 reactie

Europese melkproductiegroei blijft achter

Brussel - De Europese melkproductie is in de acht maanden van januari tot en met augustus 2012 met 1,5 procent gestegen. Dat is het laagste stijgingspercentage van de grote productieregio's in de wereld. Dit blijkt uit een vergelijking die de Europese Commissie heeft gemaakt.

Het sterkst steeg de melkproductie in die periode in Nieuw-Zeeland. Daar nam de melkproductie met 11,4 procent toe, dat is bijna 900 miljoen kilo (naar totaal 8,4 miljard). In Argentinië steeg de melkproductie met 5,9 procent, ofwel met  zo'n 270 miljoen kilo. Australië kwam op de derde plek met een productiestijging van 4,7 procent, dat is zo'n 250 miljoen kilo.

Ook in de Verenigde Staten bleef de melkproductie toenemen. Daar werd tot en met augustus ruim 1,6 miljard kilo melk meer geproduceerd en kwam het totaal uit op 61,4 miljard.

Europa bleef ondanks de relatief achterblijvende productiestijging de grootste melkproducent met 83,8 miljard kilo melk.

Binnen Europa groeide de productie tot en met juli het hardst in de nieuwe lidstaten in Oost-Europa. In Letland kwam er ruim 11 procent meer melk bij, in Hongarije 9,1 procent en in Polen 8,8 procent. Bij de grote melkproducerende lidstaten viel met name de productiestijging in Denemarken op. Daar kwam er 4,1 procent bij. In Duitsland, Ierland, België en Italië liep de melkproductie terug.

Nog niet in de officiële Europese cijfers te zien, maar wel merkbaar is dat sinds augustus de melkproductie in heel Europa is gedaald, ook in een land als Frankrijk is de aanvoer fors teruggelopen.

Oorzaak hiervan is de mindere kwaliteit van het ruwvoer en het dure krachtvoer. De teruglopende productie heeft echter geen blijvend positief effect op de zuivelprijzen.

Eén reactie

  • deboerklaas

    doorgaan met dit mestbeleid dan word alles natuur land logisch dat je minder melkt volgend nog minder let maar op

Of registreer je om te kunnen reageren.