Rundveehouderij

Nieuws 2759 x bekeken 9 reactieslaatste update:5 okt 2012

EU zet zich schrap tegen ractopamine-vlees

Brussel - Europa moet het gebruik van ractopamine in vlees blijven verbieden en het toezicht op de import van vlees dat is geproduceerd met behulp van ractopamine verscherpen. Dit adviseert het bureau van Herman van Rompuy aan de Europese Raad.

Vorige maand werd de Europese Unie in het zogenaamde Codex Alimentarius-overleg (mondiaal overleg over voedselveiligheid) overstemd door een krappe meerderheid van landen die het gebruik van ractopamine bij de rund- (en varkens)vleesproductie wil toestaan. Dit heeft veel kwaad bloed gezet in de EU. Ten eerste is dat omdat de EU fel tegenstander is en blijft van het gebruik van toegevoegde groeibevorderaars bij de vleesproductie. Ten tweede is het omdat het volgens een woordvoerder van Van Rompuy goed gebruik is om in Codex-verband besluiten te nemen op basis van consensus. Dit keer had het er alles van dat de VS stemmen had 'gekocht', zoals Japan doet bij internationale walvisconferenties. Het is voor de EU aanleiding om het functioneren van het Codex-overleg nog eens goed tegen het licht te houden en zelfs om te overwegen de financiering stop te zetten.

De Europese Commissie wil de Europese voedselautoriteit Efsa de komende tijd nader onderzoek laten doen naar de veiligheid van ractopamine. Brussel blijft vooralsnog van mening dat bèta-agonisten een gevaar vormen voor de humane gezondheid, maar vindt ook dat het gebruik ervan niet past in een gezonde en duurzame veehouderij. Op de komende Landbouwraad van 8 oktober wordt verder gesproken over de kwestie.

Europa wordt in haar afwijzing van ractopamine gesteund door onder meer Rusland en China.

Door het verschil van mening tussen de VS (en onder meer Canada, Brazilië, Argentinië en Uruguay) en de EU over ractopamine zou heel goed de bijna bijgelegde Transatlantische hormoonoorlog weer kunnen oplaaien. Als de EU ook bij de WTO aan het kortste eind zou trekken over de kwestie, zijn ook nieuwe sancties voor de handel niet ondenkbaar, zo wordt in Brussel ingeschat.

Laatste reacties

 • joannes

  De foto lijkt genomen van een ractopamine vrije koe! Het vetrandje is nog ouderwets!

 • B bob

  De EU moet wel een beetje naar de pijpen van de USA blijven dansen dus ook Jullie in Nederland krijgen uiteindelijk gewoon deze troep in de strot gepropt.
  De monoply van de chemielobbyisten in brussel is sterk en de zakken van de ambtenaren kunnen veel smeergeld ontvangen.

 • Koeienboer

  Hee politiek.... waar blijft je reactie? Dit is koren op jouw molen!!!!!!!!!! Kun je weer lekker los gaan.

 • B bob

  Voor de vaste lezers is Politiek al duidelijk zat geweest Koeienboer.

 • joannes

  Bij de nieuwe foto is het moeilijker te beoordelen, al denk ik dat het borstvlees is van een stier die ook geen raptopamine heeft genoten. Het vet is er deze keer van afgekant.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste joannes, we zitten natuurlijk een beetje met het probleem dat we hier geen ractopaminevlees voorhanden hebben. Het mag hier niet en de Europese inspectie houdt de grenzen goed in de gaten.

 • B bob

  Op google kon ik ook al geen foto vinden van dat verontreinigde vlees .

 • joannes

  Beste Klaasen B bob ik denk dat ze zuinig zijn met het foto´s van verontreinigd vlees op Internet zetten: stel je voor dat de klant zelf gaat selecteren! De beschrijving is wel interessant: http://en.wikipedia.org/wiki/Ractopamine

 • politiek

  Beste koeienboer, # 3 , Sorry voor de late reactie , Inderdaad ben ik tegen het gebruik van hormonen en groeibevorderaars in de veehouderij.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.