Rundveehouderij

Nieuws 2669 x bekeken 5 reacties

Duitse melkverwerkers drukken hogere winkelprijzen door

Berlijn - De Duitse winkelprijzen van dagverse zuivel gaan in november flink omhoog. Dat is het resultaat van de najaarsonderhandelingen van de zuivelindustrie met supermarktketens over de leverantiecontracten voor het komende halfjaar.

Waarnemers in de handel noemen prijsstijgingen van 9 cent voor bijvoorbeeld UHT-melk, een product waarmee met name zuivelaar Arla sterk staat door de overname van MUH. Per 1 oktober – de overnamedatum - is de lage leveranciersprijs van MUH meteen naar het niveau van de Arla-prijs opgekrikt. Dat betekent voor MUH-leveranciers een verhoging met ruim 4 euro per 100 kilo. Arla heeft aangekondigd dat het zijn melkprijs in november voor het hele concern zal verhogen. Voor december en januari staan verdere verhogingen op de agenda, zo heeft bestuursvoorzitter Åke Hantoft laten weten.

Ook de boterprijzen stijgen. Hier wordt een door de zuivel bedongen prijs van €3,48 euro per kilo genoemd. Volgens bestuurstopman Karel-Heinz Engel van zuivelfabrikantenorganisatie Milchindustrie-Verband (MIV) stelt vast dat de verwerkers in het contractoverleg profijt hebben kunnen trekken van de goede exportmarkten en de krapper uitgevallen melkproductie.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  En wat gaat er gebeuren men gaat weer volop melken dus overschot, prijzen zakken?

 • @meelmuisje

  Bedankt voor het artikel, Wim. Zo krijgen we weer een beetje moed terug.

 • Koeienboer

  He flyinghollander, het is geen kraan die je open en dicht zet.... Je weet dat er op wereldniveau grote problemen zijn door oa droogte. Dat zal volgend jaar waarschijnlijk weer over zijn en dan stijgt ook daar de productie weer. In Europa loopt de productie dit jaar ook niet op rolletjes, dus zomaar meer gaan melken dat is wel de verwachting voor na 2015. Wat dat voor een effecten heeft...

 • kremer

  Wat daar kan kan hier ook maar je moet ook willen.

 • Dpj

  @kremer: En je moet de juiste mensen op de juiste plaats hebben...

  Hier in Portugal is het andersom, hier bepalen de grote supermarkten de prijs en daar moeten de leveranciers zich aan schikken...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.