Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

De Heus: voordeel bij lage afkalfleeftijd vaarzen

Ede – Melkveebedrijven met een lage afkalfleeftijd bij de vaarzen kunnen behoorlijke voordelen boeken.

Dat meldt De Heus op basis van gegevens van 1.600 melkveebedrijven die deelnemen aan het zogenoemde Dairy Compass programma van de voerleverancier.

Gemiddeld kalven de vaarzen bij de Dairy Compass deelnemers op een leeftijd van 24 maanden af. Dat is een winst van 2 maanden ten opzichte van het gemiddelde van 26 maanden in Nederland. Bij het inzetten van twintig vaarzen per jaar is het aantal opfokdagen 1.200 dierdagen minder. Bij opfokkosten van €1,50 per dag resulteert dat in een besparing van 1.800 euro per jaar.

Op de bedrijven met een lage afkalfleeftijd 22,5 maanden) produceren de vaarzen 490 kilo melk meer dan op de bedrijven met de hoogste afkalfleeftijd (26 maanden). Dit gaat niet ten koste van de levensproductie. De levensproductie is zelfs 2.412 kilo melk hoger.

Op deze bedrijven is er minder instroom van jongvee. Op een bedrijf met tachtig melkkoeien zes stuks minder gedurende de opfokperiode, dus ongeveer drie minder per jaar. Bij een investering van 1.200 euro per vaars komt dit neer op een voordeel van 3.600 per jaar.

Edwin van Werven, verkoopleider bij De Heus, laat weten dat de lagere afkalfleeftijd geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van de dieren. “We hebben dit niet precies in beeld qua ziekteregistratie, maar horen van deze groep positieve geluiden.”

Eén reactie

  • keesvlot

    Dit is zoeken naar uitkomsten die hun het beste uitkomt. Je heb zoveel variabelen, die ook uitwerking hebben over de uiteindelijke productie. Daarnaast word er niet gesproken over de grootte van de koe. Immers een vaars die op 26 maanden afkalft is groter, en blijft groter, met als gevolg, meer kilo`s voor de slacht.....

Of registreer je om te kunnen reageren.