Rundveehouderij

Nieuws 2473 x bekeken 1 reactie

Commissie wil gebruik melkzuur op rundvlees snel toestaan

Brussel - Het gebruik van melkzuur voor het decontamineren van runderkarkassen en delen daarvan, wordt mogelijk in het voorjaar van 2013 toegestaan. Dit blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie, dat nu ter beoordeling voorligt bij de Europese raad van ministers (van volksgezondheid en voedselveiligheid) en het Europees Parlement.

Het gebruik van melkzuur is ter beoordeling voorgelegd aan bedrijfsleven, maatschappelijke en gezondheidsorganisaties en de Europese voedselautoriteit Efsa. De laatste stelt een residu-norm voor van maximaal 190 milligram melkzuur per kilo. Deze norm is geen echte bovengrens qua voedselveiligheid, want melkzuur komt ook van nature voor in rundvlees en is niet schadelijk. Ook heeft de stof geen negatieve invloed op de vleeskwaliteit. Melkzuur wordt ook gebruikt als conserveringsmiddel. Dan zijn niveau's van ongeveer 20.000 milligram per kilo gebruikelijk. Voor vers vlees wordt echter een relatief lage residunorm gelegd, om te voorkomen dat melkzuur wordt gebruikt als een soort kwaliteitsverbeteraar. Uitgangspunt moet blijven dat qua hygiëne de lat hoog blijft liggen in de vleesindustrie, maar dat kleine verontreinigingen aan de oppervlakte mogen worden aangepakt. Het permanente comité voor de voedselveiligheid en diergezondheid (PCVD/Scofcah) slaagde er overigens niet in om overeenstemming te bereiken over richtlijnen voor het gebruik van melkzuur.

Eén reactie

  • B bob

    In dezelfde week dat CSM en Bayer bekent maken dat ze samen enorm veel melkzuur gaan produceren blijkt dat de Chemielobbyisten in brussel hun taak hebben volbracht . De omzetgroei is voor de chemiegiganten is vieliggesteld doordat de juiste ambtenaren een goed gevulde zak met geld aannamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.