Rundveehouderij

Nieuws

CR Delta/NRS mag samenwerking met FHRS stoppen

Arnhem - Het Fries-Hollands Rundveestamboek (FHRS) kan niet aannemelijk maken dat het voor de fokwaardegegevens van de dieren in zijn stamboek afhankelijk is van de database van CR Delta. Daarom kan het niet eisen dat het toegang houdt tot het registratiesysteem van CR Delta.

Dit heeft het Gerechtshof in Arnhem beslist in hoger beroep, in een procedure die FHRS had aangespannen tegen CR Delta.

De zaak loopt al sinds het Nederlands Rundveestamboek in 1999 de samenwerking met FHRS opzegde.

In de procedure naar het hoger beroep toe was FHRS zelf volgens het gerechtshof ook al tot de conclusie gekomen dat het voor de fokwaardegegevens niet totaal afhankelijk is van CR Delta en dat niet alle familieleden van een koefamilie tot in de vierde graad van afstamming hoeven te worden nagegaan. Een eenvoudiger onderzoek volstaat ook, al heeft dat misschien een mindere betrouwbaarheid.

Bovendien zou FHRS ook op een andere manier aan goede fokwaardeschattingen kunnen komen. Animal Sciences Group in Wageningen berekent bijvoorbeeld ook fokwaarden. De rechter wijst er bovendien op dat FHRS ook fokwaardegegevens van CR Delta kan kopen, als deze gegevens zo belangrijk worden geacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.