Rundveehouderij

Nieuws 1174 x bekeken

Brussel onderzoekt Franse individuele 'superheffing'

Parijs – De Europese Commissie gaat onderzoeken of de heffing die Frankrijk oplegt aan melkveehouders die hun individuele quotum overschrijden niet in strijd is met de Europese regelgeving.

Brussel had eerder al bezwaren tegen de regeling laten horen maar gaat nu een stap verder.

Frankrijk heeft in 2005 de zogenaamde Taxe fiscale affectée ofwel TFA ingevoerd. Onder die regeling krijgen melkveehouders die hun eigen quotum overschrijden of meer willen leveren dan met hun afnemer is afgesproken een 'superheffing' opgelegd. Dat is ongeacht het feit dat Frankrijk zelf al jaren geen nationale superheffing heeft gekregen.
De opbrengst van de TFA wordt gebruikt voor financiële steun voor boeren die met de melkproductie willen stoppen. De Commissie 'betwijfelt of die regeling overeenkomt met de regels die gelden voor de interne markt'. Volgens Brussel kan de Franse regeling in strijd zijn met het Europese beleid rond de nationale quota, past de steun voor stoppende melkveehouders niet in het Europese zuivelbeleid en kan het feit dat de heffing op zich aftrekbaar is voor de belasting gezien worden als ontoelaatbare staatssteun.

Of registreer je om te kunnen reageren.