Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Britten stevenen af op melktekort

Londen – De seizoensdaling in de Britse melkproductie is dit jaar een stuk sterker dan gebruikelijk. Dat kan leiden tot een tekort aan melk, waardoor óf meer zuivel ingevoerd moet worden óf minder aan export gedaan kan worden.

Dat stelt het zuivelschap Dairyco in haar tweewekelijks marktoverzicht. In september is de Britse melkproductie uitgekomen op 994 miljoen liter, dat is ruim 40 miljoen minder dan een jaar geleden. De seizoensdaling tussen mei en september komt daarmee op 18 procent terwijl dat gemiddeld over de laatste jaren 14,6 procent was. Dairyco denkt dat dat vooral komt door de ongunstige weersomstandigheden.

"Als de trend doorzet, dan zou er een tekort aan melk kunnen ontstaan. Nu al wordt hier en daar melk op de spotmarkt verhandeld voor 35 pence (43 cent) per liter. Als de verwerkers de productie willen versterken, dan zullen ze bij de nadering van de winter hun melkprijzen moeten verhogen. Zo’n verhoging zal echter de stijging van de voerkosten moeten compenseren zodat producenten marginale liters kunnen vinden waar dat mogelijk zou zijn. Als de melkproductie op korte termijn niet weer omhoog gaat en de consumentenvraag stabiel blijft, dan zou dat kunnen leiden tot een hoger niveau aan zuivelinvoer of een lager niveau bij de export.’’

Eén reactie

  • joannes

    Een succes voor het groot bedrijf ten koste van de gezinsbedrijven en geholpen door de hogere voerprijzen!

Of registreer je om te kunnen reageren.