Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Britse rechter gelast hervatten vee-export

RAMSGATE – Het Britse Hooggerechtshof heeft het verbod op de export van levend vee door de haven van Ramsgate voorlopig afgewezen. Dat betekent dat de haven de vee-export naar Frankrijk weer toe moet laten. Britse veehandelaren verwachten nog voor het eind van de week weer een schip met schapen via Ramsgate naar Calais te kunnen sturen.

Thanet District Council, de gemeente waartoe Ramsgate behoort, maakte vorige maand met onmiddellijke ingang een eind aan de export van levend vee na een incident op 12 september waarbij meer dan 40 schapen omkwamen of werden afgemaakt. Het Hooggerechtshof heeft het besluit van de gemeente nu echter geschorst totdat een volledig gerechtelijk onderzoek is afgerond  Vooral Britse schapenhouders verwachten daardoor te kunnen profiteren van de grote vraag in Frankrijk door het komende moslimfeest Eid. Thanet District Council blijft er bij dat de kleine haven niet over de geschikte voorzieningen voor levend vee beschikt en blijft ook naar mogelijkheden zoeken om de veehandel alsnog tegen te houden. "Wij zullen zo veel mogelijk inbreng leveren aan het gerechtelijk onderzoek," aldus een woordvoerder.

Het incident in Ramsgate en vooral de houding van de dierenbescherming RSPCA heeft de laatste tijd veel kwaad bloed gezet bij de boeren. De RSPCA spreekt nu ook weer van 'een zwarte dag voor iedereen die van dieren houdt en er ook om geeft.' "Deze smerige handel levert tienduizenden schapen over aan een verschrikkelijk lot," verwoordt directeur Gavin Grant. De dierengezondheidsdienst AHVLA werkt nog steeds aan een eigen onderzoek naar de gebeurtenissen waarvoor met name de National Farmers Union een lange lijst vragen heeft ingediend.

Ruud Peys

Eén reactie

  • B bob

    reken maar datde RSPCA god in de gaen blift houden hoe het gesteld is met h naleven van de dierwelzijnseisn tijdens het transport . Bij de eerst de beste overtreding gaat de haven gewoon wer op slot voor het vervoer van levende dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.