Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Bleker wil Europese aanpak voeren antibioticamelk

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I wil Europese aanpak van voeren van antibioticamelk aan kalveren. Dat schrijft hij als antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van een artikel in Weekblad Boerderij.

Bleker stelt in zijn brief dat voeren van melk die antibioticaresiduen bevat aan kalveren op grond van verschillende EG verordeningen niet is toegestaan. Er zijn in de praktijk twee soorten melk dat residu van antibiotica kan bevatten. Het gaat om biest van koeien die bij droogzetten met antibiotica zijn behandeld en om melk van koeien die in de lactatie met antibiotica zijn behandeld.

Het dilemma bij biest is dat deze residu van antibiotica kan bevatten en dus niet gevoerd mag worden. Anderzijds is het voor de gezondheid van het kalf van belang dat het kalf de belangrijke antistoffen in biest binnenkrijgt voor de opbouw van weerstand tegen infecties. Op grond van de kalverrichtlijn is het daarom verplicht om kalveren zo snel mogelijk biest te geven.

Melk van koeien die in de lactatie zijn behandeld en waarvan de wachttijd niet is verstreken kan antibioticaresidu bevatten. Het is echter in Nederland, Europa en ook in de rest van de wereld praktijk dat deze melk op grote schaal naar de kalveren gaat. Probleem is dat handhaving erg lastig is. Optreden kan pas als op het bedrijf geconstateerd is dat een kalf bepaalde melk drinkt en vervolgens uit analyse blijkt dat deze melk niet aan de eisen voldoet.

Zowel het dilemma van voeren van biest als de risico’s van voeren van melk van met antibiotica behandelde koeien moet daarom volgens Bleker Europees geagendeerd worden opdat het probleem ook op Europees niveau wordt opgepakt.

Laatste reacties

 • hobbyboer

  ja en ik vermoed dat Bleker bij elk kalf staat te kijken wat voor melk het krijgt. weer werk voor een werkeloze, elke dag twee keer naar de boerderij te controleren wat voor melk de kalveren krijgen.

 • jan1

  Hier worden ze 4 keer per dag gevoerd.

 • huubjansen

  Gewoon van een kalf van een aantal weken oud, weer de residuën uit de biest al uit het kalf zijn, onderzoeken op antibiotica resten. Positief is foute boel voor de veehouder. Een eventuele behandeling met antibiotica moet in het logboek terug te vinden zijn.

 • joannes

  Het probleem is weer dat het in Nederland mischien nog te controleren is maar in Italië, Roemenië of Spanje? En willen ze het daar controleren?

 • siegerma

  Het probleem Bleker is dat hij zelf nog zo belangrijk vind,maar om op het onderwerp terug tekomen hoe denkt hij met marianne heel europa te bestieren.Het klinkt on eerbiedig maar dan zouden er 10000 blekers en marianne's moeten zijn en wie moet dat betalen .

 • boertheo

  het gaat er natuurlijk om dat je als boer zelf het bewust zijn moet hebben dat het not done is om peniciline melk op te voeren aan de kalveren. dat is niet iets dat Bleker moet controleren, maar dat bij jezelf tussen de oren plaats moet nemen. Als je dat niet wil snappen ben je een eigenwijze dombo

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.