Rundveehouderij

Nieuws

Afname BVD op rundveebedrijven

Deventer - De virusziekte BVD (Bovine Virus Diarrhoea) komt voor op 13 procent van de melkleverende bedrijven en op 21 procent van de niet-melkleverende rundveebedrijven. Beide groepen rundveebedrijven laten daarmee een daling zien voor deze virusziekte. Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer (Ov.) vast bij de monitoring van BVD, IBR, salmonella en leptospirose.

Voor de ziekten IBR, Salmonella en Leptospirose geldt dat er nauwelijks verandering is in de prevalentie (het aantal keren voorkomen). IBR komt voor op 21 procent van de melkleverende bedrijven en op 17 procent van de niet-melkleverende bedrijven.

Op de niet-melkleverende bedrijven is ook het voorkomen van salmonella en leptospirose onderzocht. Salmonella komt op 14 procent van de bedrijven voor en dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Ook het voorkomen van leptospirose is stabiel, maar op een veel lager niveau, namelijk 2 procent.

De GD voert de monitoring uit in opdracht van productschap Zuivel en Productschap Vee en Vlees op basis van tankmelkonderzoek of bloedonderzoek en heeft betrekking op de winterperiode 2011-2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.