Rundveehouderij

Nieuws 1109 x bekeken

Kredietbeoordelaar voorziet lastig jaar voor DFA

Kansas City - De grootste zuivelcoöperatie van de Verenigde Staten, Dairy Farmers of America (DFA), zal het de komende periode lastig krijgen op de zuivelmarkt.

Dat is enerzijds omdat het door aanbodkrapte van melk hogere prijzen moet betalen, anderzijds omdat de markt voor vloeibare zuivel in de VS voortdurend krimpt en DFA een relatief zwakke positie heeft in producten met extra toegevoegde waarde en op exportmarkten.

Dit meldt kredietbeoordelaar Standards & Poor. Het  bureau verwacht dat DFA de komende tijd dieper in de schuld zal komen te zitten vanwege nieuwe financieringsplannen. De kredietbeoordelaar geeft echter ook aan dat een coöperatie als DFA een heel flexibel bedrijf is, dat zich relatief gemakkelijker dan private bedrijven kan aanpassen aan omstandigheden

De gemiddelde melkprijs die dit jaar aan boeren wordt uitbetaald in de VS ligt omgerekend op zo'n €30,55 per 100 kilo. Dit is ruim 11 procent lager dan in 2011 werd uitbetaald. Toen lag de melkprijs op omgerekend €34,39 per 100 kilo. Door de droogte van afgelopen zomer en een dalende melkproductie, zal de prijs voor rauwe melk naar verwachting flink stijgen in de komende maanden. De krapte zal begin 2013 nog aanhouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.