Rundveehouderij

Nieuws 332 x bekeken

Wantenaar waarnemend PZ-voorzitter

Scheveningen – Kees Wantenaar is door het bestuur van het Productschap Zuivel (PZ) benoemd tot waarnemend voorzitter.

Gezien de discussie over het voortbestaan van de productschappen wordt bewust gekozen voor een tijdelijke voorzitter. Volgens een woordvoerder is dit de meest reële benadering van de huidige situatie.

Wantenaar volgt Geert Koopstra op, die negen jaar voorzitter van het PZ was. Als reden voor zijn terugtreden noemt Koopstra zijn leeftijd van 70 jaar.

Tijdens de vergadering in Scheveningen bleek duidelijk dat het bestuur worstelt met de onderzekerheid over het voortbestaan van het PZ. De dragende organisaties van het productschap zijn het er over eens dat ook in de toekomst een aantal taken gezamenlijk moeten worden uitgevoerd. Zo worden volgens Wantenaar de thema’s innovatie en arbeid niet in huidige kabinetsvisie genoemd terwijl hier wel degelijk gezamenlijke belangen gelden. In maart wil het bestuur in beeld hebben hoe een deel van deze taken ook in de toekomst gezamenlijk kan worden uitgevoerd.

Ook onderzoeksinstituten merken dat het voortbestaan van het productschap op het spel staat. Voor nieuwe financieringsaanvragen voor meerjarige onderzoeksprojecten wordt alleen de financiering voor 2012 gegarandeerd. Kees Romijn zette tijdens de vergadering vraagtekens bij dit beleid. In het belang van goed onderzoek kan het volgens hem goed zijn om een aantal projecten dan maar geheel in 2012 te boeken. Gezien de reserves van het PZ moet dit volgens hem geen probleem zijn. Tijdens de volgende vergadering zal op dit punt worden teruggekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.