Rundveehouderij

Nieuws

Vrijloopstal wint innovatieprijs Forfarmers

Lochem - De vrijloopstal met luchtafzuiging van melkveehouderij Lubbersen-Brands uit Holten heeft de Innovatieprijs Farmers for Farmers gewonnen.

De jury van het Innovatiefonds van mengvoerconcern Forfarmers vindt dit stalsysteem de meest baanbrekende innovatie en keert daarvoor een prijs van 5.000 euro uit.

In de vrijloopstal ligt een compostbedding van houtsnippers. Om de compostering op gang te brengen wordt er normaal gesproken gebruikgemaakt van beluchting. Daarbij komen onder andere ammoniak en lachgas vrij. Van luchtafzuiging verwacht de melkveehouder dat er minder ammoniak, methaan en lachgas vrijkomt. Koeien hebben in de vrijloopstal met 14 vierkante meter meer ruimte.

De prestigeprijs, een geldbedrag van 2.500 euro, gaat naar pluimveehouder Frank Akkerman uit Oudehorne. Hij diende de watervervuilingssensor in. Dit is een sensor, die de kwaliteit van het drinkwater in de stal test.

Of registreer je om te kunnen reageren.