Rundveehouderij

Nieuws

Vlaanderen werkt aan bestrijding IBR

Drongen – Van de 17.305 Vlaamse rundveebedrijven beschikken 15.819 bedrijven over een geldig IBR-statuut. Dat is een forse stijging, meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Bedrijven die sinds 5 januari 2012 geen geldig IBR-statuut l2, l3 of l4 kunnen overleggen, mogen geen dieren meer weiden en hun runderen alleen rechtstreeks naar het slachthuis afvoeren. Verkoop naar andere rundveehouders is niet meer toegestaan. Bij deze sancties hoort een l1-statuut, dat rundveebedrijven automatisch krijgen als zij niet aan de gestelde voorwaarden voldoen.

DGZ is bijzonder tevreden met de 15.819 geldige statuten voor deze dierziekte. Goed een jaar geleden beschikten slechts 700 rundveehouders over een geldig IBR-statuut. Het gros van de Vlaamse rundveehouders is er volgens de dienst in geslaagd een gunstig IBR-statuut te verwerven.

In totaal voldoen nog 1.486 rundveebedrijven niet aan de voorwaarden voor een geldig statuut. Op deze bedrijven staan in totaal 46.312 runderen. De IBR-bestrijdingsverplichtige veestapel bestaat uit bijna 1,14 miljoen stuks.

DGZ verwacht dat komende weken nog enkele duizenden bedrijven een beter statuut weten te behalen. Dierenartsen zijn nog aan het vaccineren en er lopen nog bloedonderzoeken. DGZ geeft aan te hopen dat eind januari alle rundveebedrijven over een geldig IBR-statuut beschikken.Of registreer je om te kunnen reageren.