Rundveehouderij

Nieuws 409 x bekeken 1 reactie

Veepro: importstop Rusland is nog te voorkomen

Zoetermeer – We gaan er nog steeds vanuit dat ’premature’ stappen voorkomen kunnen worden. Dat zegt Reinoud van Gent, directeur van exportorganisatie Veepro, in reactie op een mogelijke importstop van fokvee door Rusland.

Er zijn volgens Van Gent nog te weinig gegevens beschikbaar om een importstop al te rechtvaardigen. Een woordvoerder van de Russische Voedsel- en Warenautoriteit verklaarde afgelopen dinsdagavond in tv-programma Nieuwsuur dat de grenzen voor Nederlandse runderen, rundvlees en rundvleesproducten mogelijk worden gesloten. Nederland moet volgens de woordvoerder binnen een week met overtuigende informatie komen dat het virus geen gevaar voor de Russen oplevert.

Tot nu toe zou alleen Duitsland de Russen op de hoogte hebben gebracht wat betreft de stand van zaken, terwijl ook Nederland en Brussel om extra informatie is gevraagd. Staatssecretaris Bleker verklaarde in Nieuwsuur dat er deze week een brief naar de Russen is verstuurd. Begin volgende week vertrekken onder meer veterinaire experts uit Nederland en Duitsland naar Rusland om informatie uit te wisselen met hun Russische collega’s.

Van Gent is tot nu toe erg tevreden over de wijze waarop het landbouwministerie de sector informeert over de stand van zaken wat betreft het Schmallenberg-virus en hoopt dat ook een importverbod door de Russen kan worden voorkomen. Een importstop heeft volgens Van Gent verstrekkende gevolgen. Volgens Bleker vertegenwoordigt de export van runderen en rundersperma een waarde van 30 miljoen euro. De exporteurs van fokvee voelen de spanning oplopen, maar de export naar Rusland loopt volgens Van Gent tot nu toe gewoon door.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Export waarde 30 miljoen Euro wordt in het artikel gesteld.
  Export volgens Veepro +/- 45000 dieren (met stamboek certificaat ) en volgens PVE opgave +/- 100000 dieren.
  Kleine rekensom leert dat de verkoop prijs van de dieren ligt tussen de € 300.00 en € 666.00 per dier???????????????
  Word dit nu klakkeloos gezegd, overgenomen, opgeschreven???
  Wanneer het over fok-en gebruiks dieren en sperma gaat is denk ik € 250000000.00 dichter bij de waarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.