Rundveehouderij

Nieuws 222 x bekeken

Veel animo voor Schmallenberg-bijeenkomst in Heerenveen

Heerenveen - Ruim 200 rundvee,- geiten,- en schapenhouders hebben maandagavond de Schmallenberg-informatiebijeenkomst in Heerenveen bezocht.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Centraal Veterinair Instituut (CVI). ”We hebben de indruk dat veehouders nog veel vragen hebben en bezorgd zijn over de komende periode. Daar staan we voor open en daarom willen we in principe alle veehouders met herkauwers, lid of geen lid van LTO, de mogelijkheid geven om hun vragen te stellen en zorgen te delen”, zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij LTO Nederland.

Volgens Van Hoof was de eerste bijeenkomst een constructieve avond. ”Het is natuurlijk niet te vergelijken met een gangbare informatiebijeenkomst maar van de emoties die speelden bij de Q-koorts bijeenkomsten, waar het om ruimen van dieren ging, was nu geen sprake. De stemming was goed”, aldus van Hoof.

Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren was één van de experts die een lezing gaf om de veehouders te informeren over het Schmallenberg-virus. Ook ging hij dieper in op de stand van zaken en mogelijke maatregelen die getroffen kunnen worden. De voornaamste vragen die bij de aanwezige veehouders leefden waren: waar komt het virus vandaan, wat kunnen we verwachten, hoe lang gaat het nog duren en wat kunnen we op dit moment doen ter preventie? Deze werden tijdens een uitgebreid vragenuur door Wim Kool van het CVI en Toon van Hoof beantwoord.

Ook werden er wat vragen gesteld over een eventuele schadevergoeding en de rol van het bedrijfsleven en de overheid. ”Maar dat waren er maar een paar. De veehouders hadden vooral behoefte aan technische informatie over het Schmallenberg-virus."

Verspreid over het land worden vier besloten voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, waarvan er nog twee te gaan zijn: woensdag- en donderdagavond. ”Deze informatie-avonden zijn alleen toegangelijk veehouders met herkauwers”, aldus Van Hoof.

Of registreer je om te kunnen reageren.