Rundveehouderij

Nieuws 1054 x bekeken 1 reactie

Veehouders best te spreken over emissiearme stalvloer

Doetinchem – De gebruikers van emissiearme vloeren in rundveestallen zijn overwegend positief over de door hun gekozen vloer. Dit blijkt uit onderzoek van Boerderij onder dertig gebruikers van verschillende vloeren.

De beloopbaarheid van de vloeren is volgens de veehouders goed, koeien glijden vrijwel niet uit en stappen zelfverzekerd met lange passen door de stal. De meeste veehouders melden een betere tochtwaarneming doordat de koeien weer durven te springen.

Over de service van de leveranciers zijn de veehouders ook goed te spreken. Doen er zich problemen met de vloer voor dan wordt dat kosteloos opgelost. Veehouders noemen daarbij specifiek de Ecovloer van Veld-V beton waarbij uit de eerste generatievloeren de kunststof afdichtflapjes in de mestspleten los konden laten en de W4 Welzijnsvloer van HCI die in een paar gevallen toch te glad bleek. Beide leveranciers pasten de vloeren aan waarna de problemen verholpen waren.

Punt van aandacht noemen alle veehouders wel het schuiven van de vloeren. Of dit nu met een vaste mestschuif of een mestrobot gebeurt; het schuiven moet eigenlijk vaker gebeuren dan de gestelde minimale twee uur. Op die manier blijft de vloer schoon en kan de schuif of robot de hoeveelheid mest op de vloer goed aan. Vaker schuiven voorkomt ook dat er bij hard drogend weer zich geen mestfilmpje op de vloeren vormt.

Eén reactie

  • Sjaak

    Beste Anne-marie,
    zijn er ook bevindingen bekend van veehouders, die onbeperkt weidegang toepassen? In een gesprek met een fabrikant werd mij wel duidelijk, dat daar nog geen goede resultaten van bekend zijn...er werd verwonderd gereageerd, dat ik uberhaupt nog weidegang toepaste! Dit is wel een dilemma, althans in het brabantse land...graag meer informatie hierover!
    Groet!

Of registreer je om te kunnen reageren.