Rundveehouderij

Nieuws 349 x bekeken

'Supermarkt drukt toeslag biomelk'

Zwolle – De groei van de biologische afzet zit vooral in boter en in de huismerken van supermarkten. ”En dat zet druk op de marge van biologische melk”, zegt Laurens Guelen van FrieslandCampina tijdens het symposium ’Biologisch biedt kansen’, georganiseerd door ForFarmers.

Dat er niet meer uit de markt valt te halen uit zich in de voorgestelde biologische toeslag van 8,6 euro per 100 kilo melk ten opzichte van de gangbare melkprijs. Deze toeslag is 0,5 euro hoger dan in 2011.

Toch vinden de veehouders die leveren aan Ecomel, de biologische tak van FrieslandCampina, dat ze een hogere toeslag moeten krijgen. Zij houden zich vast aan de afspraak dat gekeken wordt naar de meerkosten voor biologische productie. Wageningen-UR becijfert die meerkosten op 11,5 euro per 100 kilo melk.

Vorige week vrijdag is er al overleg geweest over het niveau van de toeslag met de werkgroep Biologische melk, een groep van vijf veehouders die de belangen van de veehouders die aan Ecomel leveren behartigt.

Guelen denk dat er nog wel enkele maanden van overleg nodig is over de hoogte van de toeslag. Op de vraag of de toeslag hoger zal zijn dan de nu voorgestelde 8,60 euro per 100 kilo melk wilde hij inhoudelijk niet ingaan. ”Wij kunnen niet een hogere toeslag uitbetalen als de inkomsten uit de markt die niet rechtvaardigen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.