Rundveehouderij

Nieuws

Schmallenberg-virus mogelijk naar rest van Europa

Lelystad – Hoe besmettelijk het Schmallenberg-virus is, is nog onduidelijk. De nieuwe besmettingen die nu worden gevonden zijn nakomelingen van dieren die in de nazomer al zijn besmet.

Volgens het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is het echter niet uit te sluiten dat het virus zich op dit moment helemaal niet verspreidt onder dieren. ”We weten bijvoorbeeld nog niet zeker of een geïnfecteerd lam dat nu wordt geboren een ander schaap kan besmetten”, aldus Wim van der Poel van het CVI.

Of het Schmallenberg-virus zich net zo snel als het blauwtong-virus verspreidt is nog moeilijk te zeggen. Van der Poel: ”Als het virus zich – zoals we vermoeden- via knutten verspreidt, weten we pas meer als het knuttenseizoen in mei/juni begint. We moeten er rekening mee houden dat het virus zich ook naar de rest van Europa verspreidt”.

Hoe het virus in Nederland is terechtgekomen is nog onduidelijk. Het CVI probeert de genetische informatie van het virus te vergelijken met die van andere virussen en zo de oorsprong te achterhalen.

De bedrijven die in Duitsland en België zijn besmet liggen dicht bij de grens van Nederland. Volgens het CVI is de bron van de besmettingen waarschijnlijk te herleiden naar Nederland en niet naar Duitsland. ”Maar het kan nog wel even duren voordat we precies weten waar het vandaan komt. Van het blauwtong-virus hebben we het ook nooit goed kunnen achterhalen”, zegt van der Poel.
Inmiddels (stand 16 januari) is het virus in Nederland op 65 bedrijven aangetoond (63 schapen- en 2 geitenbedrijven). In totaal zijn er 217 meldingen binnengekomen (86 runderen, 121 schapen en 10 geiten). De meeste besmettingen zijn aangetoond in de provincie Gelderland, de minste in de provincie Friesland.

Of registreer je om te kunnen reageren.