Rundveehouderij

Nieuws 481 x bekeken 1 reactie

Schmallenberg-virus aangetoond bij twee Nederlandse kalveren

Den Haag - Bij twee misvormd geboren kalveren is het Schmallenberg-virus aangetoond. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

De kalveren zijn afkomstig van bedrijven uit Drenthe en Flevoland. Het is voor het eerst dat het virus is geïsoleerd in kalveren in Nederland. Vorige week werd het virus ook geïsoleerd uit een geaborteerd kalf in het zuiden van België. Ook werd het virus in Duitsland eerder in een misvormd kalf geïsoleerd.

“Het was te verwachten dat het virus ook bij kalveren zou worden aangetoond”, aldus staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Het beleid omtrent het Schmallen-bergvirus zal daardoor ook niet aangepast worden na de vondst.

“Het beeld dat er nu kalveren positief zijn is in lijn met het beeld bij schapen. De dieren zijn in dezelfde periode geïnfecteerd, maar door de langere dracht bij runderen wordt dit pas later zichtbaar”, legt Chief Veterinairy Officer Christianne Bruschke van het ministerie uit. De kalveren zijn naar verwachting tussen de 60e en 150e dag van de dracht geïnfecteerd. Bij andere kalveren met dezelfde verschijnselen werd het virus niet aangetoond in de hersenen. “Dat komt waarschijnlijk door het moment van infectie waardoor je het virus wel of niet kunt aantonen in de hersenen. Precies weten we het nog niet. Daarvoor is meer onderzoek nodig.”

Het feit dat er tot nu toe meer schapenbedrijven besmet werden verklaard komt ook door het aantal misvormde dieren per bedrijf dat werd onderzocht. “Bij schapenbedrijven zijn dat vaak een aantal lammeren, terwijl het bij rundveebedrijven vaak om één kalf gaat.” Bruschke verwacht dat er de komende tijd meer positieve kalveren zullen komen.

Groot-Brittannië meldt vandaag ook de eerste besmettingen met het virus te hebben vastgesteld, bij vier schapen.

Het Nederlandse ministerie zal de isolatie van het virus bij de kalveren vandaag melden aan de werelddiergezondheidsorganisatie OIE en aan de buurlanden. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw brengt het onderwerp aan de orde tijdens het overleg van Europese landbouwministers in Brussel.

Rusland en Mexico zijn tot nu toe de enige landen die een importstop hebben ingevoerd voor Nederlands vee en fokproducten. Rusland staat geen import van schapen en geiten en producten van deze dieren niet toe, terwijl Mexico geen sperma en embryo’s van schapen, geiten en runderen wil ontvangen. China en Argentinië hebben vragen gesteld over het virus.

Vrijdag zijn de hoogste veterinairen van de EU bijeen gekomen over het Schmallenberg-virus in Brussel. Hier is afgesproken dat alle landen de mogelijkheid maken om te gaan testen op het Schmallenberg-virus. De invoering van een Europese meldplicht ligt bij diverse landen nog gevoelig. Mede hierdoor wordt onder andere gewerkt aan een controledocument om toch meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus.

Eén reactie

  • no-profile-image

    HANS SUD-FRYSLAN

    Het wordt steeds natter met al die natuurgebieden om ons heen . De plasdras gebieden zijn een oase gebieden waar steekmuggen en knutten hun jacht naar bloed om zich voort te planten uitvoeren . Droog leggen deze zogenaamde natuurgebieden zou een hoop ellende kunnen besparen. Dat men nog meer natuur willen maken halen wij of krijgen wij deze shit over ons heen met dit als gevolg . De schade moeten wij masaal gaan verhalen bij overheden of natuurorganisaties. Schroom niet en stuur ze de rekening van de schade die je leid onder jullie vee. Groeten hans

Of registreer je om te kunnen reageren.