Rundveehouderij

Nieuws 487 x bekeken 1 reactie

Schmallenberg-virus aangetoond bij geitenbedrijf

Den Haag - Bij een geitenbedrijf in het Overijsselse Dalfsen waar een verdenking was van het Schmallenberg-virus, is het virus daadwerkelijk aangetroffen.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Het is het eerste geitenbedrijf waar het virus is vastgesteld. Een tweede geitenbedrijf met verschijnselen van misvormde lammeren wordt nog onderzocht.

Het aantal schapenbedrijven waar het Schmallenberg-virus is aangetoond is opgelopen naar 33. Alleen in de provincies Utrecht en Flevoland is nog geen virus aangetoond op bedrijven. In deze provincies zijn ook de minste verdenkingen van infecties met het virus, respectievelijk 3 en 1. Gelderland telt met 26 meldingen, waarvan bij 9 het virus is aangetoond, de meeste gevallen van Schmallenberg-virus.

Het totale aantal bedrijven waar symptomen zijn die mogelijk het gevolg zijn van het virus is opgelopen naar 126. Het gaat om 49 rundveebedrijven, 75 schapenbedrijven en 2 geitenbedrijven. Bij de 23 onderzochte rundveebedrijven is het virus niet aangetoond. Bij 10 schapenbedrijven werd het virus ook niet aangetoond, bij 33 bedrijven wel. 32 schapenbedrijven en 26 rundveebedrijven worden nog onderzocht.

Bekijk hier een kaart met de getroffen bedrijven

Eén reactie

  • no-profile-image

    Klaas Sjoerd Meekma

    Het gaat hier om een hobbyïst met één geit! Ook de tweede verdenking betreft een hobbygeitenhouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.