Rundveehouderij

Nieuws 321 x bekeken

Schmallenberg-test binnen vier maanden beschikbaar

Lelystad – Een test om antilichamen tegen het Schmallenberg-virus aan te tonen zou binnen vier maanden beschikbaar moeten kunnen komen. Volgens Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) kan hiermee in levende runderen en schapen aangetoond worden of ze geïnfecteerd zijn geweest met het virus.

Op dit moment wordt op basis van hersenweefsel uit misvormde kalveren en lammeren bepaald of ze geïnfecteerd zijn met het Schmallenberg-virus. Uit ervaringen van testen in meerdere weefsels is gebleken dat in de hersenen de hoogste concentratie virus gevonden wordt. ”We testen daarom nu enkel de hersenen. Maar dit kan eventueel veranderen als er andere informatie beschikbaar komt”, zegt van der Poel.

Het CVI werkt momenteel in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) aan een test waarmee antilichamen tegen het Schmallenberg-virus in levende dieren kan worden aangetoond. Zo’n test zal beschikbaar moeten komen voor de standaard diagnostiek bij runderen en schapen. ”Als er antilichamen worden gevonden kan dit voor de veehouder geruststellend zijn omdat de dieren al eerder besmet zijn geweest en immuniteit hebben opgebouwd. Maar hoe sterk deze immuniteit is en of ze nog een keer besmet kunnen worden is niet bekend”, zegt van der Poel.

Het is al mogelijk om het virus in het bloed van schapen en runderen aan te tonen maar deze geïnfecteerde dieren blijken slechts een week het virus bij zich te dragen. Bij misvormde lammeren en kalveren die nu geboren worden is het virus daarom niet meer aan te tonen in het moederdier. ”Daarom is het zo belangrijk dat er snel een gevoelige test komt die de antilichamen kan bepalen. Voor het begin van het knuttenseizoen, binnen nu en vier maanden zouden we deze test willen hebben”, aldus Van der Poel.

Of registreer je om te kunnen reageren.