Rundveehouderij

Nieuws 655 x bekeken 14 reacties

Rabo: draagvlak bepaalt krediet

Utrecht – De Rabobank laat in de beoordeling van kredietaanvragen sterk meewegen of een veehouderij op draagvlak kan rekenen in zijn omgeving. Dat zegt Rabobank-directeur Landbouw Wim Thus in een interview met Boerderij Vandaag.

”We kijken hoe perspectiefvol een onderneming de komende tien jaar is. Soms kun je technisch een heel goede ondernemer zijn, maar lig je niet goed in je omgeving. Dat beperkt je perspectief in de toekomst.” Bij de beoordeling van dit perspectief speelt gevoel een belangrijke rol, aldus Thus.

De Rabobank gaat uit van een forse groei in de melkproductie na 2015. Thus spreekt van een groei van 20 procent. Dat is flink meer dan de jaarlijkse 1,5 procent waar FrieslandCampina vanuit gaat. Afgelopen jaren is veel stalruimte bijgebouwd die nog niet benut is. ”Wat is er makkelijker dan die vol te zetten?”, verklaart Thus. ”Deze sector heeft dertig jaar aan de ketting gelegen. Denk aan koeien die na de winter voor het eerst buiten komen.”

Om deze groei te kunnen halen, is volgens Thus wel snelle voortgang nodig in mestverwerking. Hierin wordt nu nog nauwelijks geïnvesteerd, terwijl dat volgens hem wel hard nodig is. ”Mestverwerking zit nu vooral nog in het stadium van plannenmakerij, maar wachten kan niet meer. Er moet wat gebeuren.” Als maatschappelijk gevoelige problemen met mest en ammoniak niet worden opgelost, is een krimp van de veestapel onvermijdelijk, volgens hem. Komt er wel een oplossing, dan is behoud van de veestapel mogelijk, en ziet de bank kans om het uitstaand kapitaal in de agrarische sector weer te laten groeien.

In de glastuinbouw is de situatie veel minder rooskleurig. 30 tot 40 procent van de glastuinders heeft aanvullende financiering nodig gehad om dit teeltseizoen te kunnen starten, vertelt sectormanager Cor Hendriks in hetzelfde interview. Als de tuinbouwsector er niet in slaagt marktherstel te realiseren, moet binnen vijf jaar 30 procent van de glasgroentetelers stoppen, aldus Hendriks.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  het lijkt er op dat de redactie de grootste schreeuwers eruit gooit
  tenminste, dit artikel had al veel reacties
  wat zal het stil worden

 • no-profile-image

  De redactie heeft enkele berichten verwijderd die de fatsoensnormen ver overschreden. De redactie juicht een discussie op argumenten toe.
  Jan Vullings, hoofdredacteur Boerderij Vandaag

 • no-profile-image

  Goed gezien!

 • no-profile-image

  Erg zielig om reacties te verwijderen die de waarheid zeggen, dit is censuur die alleen in dictatoriale landen word toegepast.

 • no-profile-image

  johh

  er stond wat een dom gelul van thus

 • no-profile-image

  johh

  er stond wat een dom gelul van thus

 • no-profile-image

  We zijn gelukkig nog vrij om een bank te kiezen, niet dat dat veel helpt, maar toch, . . . . . . .

 • no-profile-image

  Jan Vullings, dus dat jij zo'n dom verhaal van de rabo publiceerd, geeft aan dat jij vindt dat zij wel fatsoen hebben. En dat noemt zich hoofdredacteur? Jij hoort kritisch en onafhankelijk te zijn, iets wat jij gruwelijk nalaat. Wat een giller, de banken zijn de grootste graaiers van deze tijd.Het verhaal van wimpy is nergens door cijfers onderbouwd maar pure willekeur. Het komt nog zo ver dat ze alleen geld lenen aan mensen met blond haar en blauwe ogen.....

 • no-profile-image

  jan1966

  De Rabobank zal wel even naar de redactie van het agd gebeld hebben over de reacties die ze niet aanstonden, En aangezien de journalisten de slippendragers zijn van het grootkapitaal werden de reacties snel verwijderd. Stel je voor dat je de rabobank op de tenen gaat staan, je kunt als krantje zo maar advertentie inkomsten gaan missen in de toekomst.

 • no-profile-image

  Ik denk dat er 5 reacties verwijderd zijn, maar inderdaad het is wel erg vreemd allemaal. Ik persoonlijk vond er inhoudelik niets mis mee. Misschien kan de reactie uitleggen waarom ze verwijderd zijn ?? en wat de reden ervan is ?? en of het in opdracht is gebeurd van de Rabobank??
  Als opdrachtgever de Rabobank is dan mag die ook gerust reageren uiteraard ,waarom dat ze verwijderd moesten worden.??

 • no-profile-image

  Een kleine 2 jaar geleden zijn er ook 2 complete fora verwijderd, te weten: chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland en puber verdubbelt omzet mesthandel. In deze fora werd het geblunder van LNV/WUR uit de doeken gedaan wat betreft de fouten in de mestwet. Dit mag kennelijk ook niet in de openbaarheid, wat ik nog wel snap ook. Het is tenslotte nogal wat! Maar dat een krant die zich onafhankelijk noemt hieraan meewerkt...En ook hier krijg je geen antwoord op de vragen waarom ze verwijderd zijn en in opdracht van wie.

 • no-profile-image

  Weinig mensen, waar ik helaas toebehoor, hebben de moed om misstanden aan de kaak te stellen, zie de klokkenluiders van de laatste jaren, en zie hoe het met ze afgelopen is. Als je van de week die gladjakker van een noutje wellink op t.v. zie dan krijg je spontaan braakneigingen. De boerenstand wordt systematisch kapotgemaakt( als je tenminste de rode draad wil zien) is het niet door de mestwet met zijn idiote aanscherpingen, de idiote luchtwassers, dan is het wel door zo'n idiote maatregel van de rabo. Je zou denken aan een flauwe 1 april grap, maar helaas, die dure zakkenvullers menen het nog ook. Denk maar niet dat het zogenaamde beleid in Den Haag wordt gemaakt, maar op het hoofdkantoor in Utrecht van de machtigste club van arm nederland ( en ver daar buiten.) Voor mezelf zeg ik, ik hou mijn mond niet, nooit.

 • no-profile-image

  Inderdaad karbonade, het zal ze op dat kantoor in Utrecht een zorg zijn hoe het met de agro-sector in Nederland afloopt en nog veel minder met de gezinsbedrijven. De ruimte in solvabiliteit zal men in Nederlandse agro-sector al wel volgefinancieerd hebben en in de onroerend goed van de huizen is er ook steeds meer een situatie dat hypotheekverstrekking hoger is als huiswaarde, Nietemin voor de bank nog steeds interessant met die rentewinst van ongeveer 3 % over al dat uitgezet kapitaal. In plaats van te bezinnen hoe men de agro-sector in Nederland sterker en gezonder kan maken , wat zeer beslist niet altijd meer is , maar eerder minder in volume, vergeet men de wortels van zichzelf en kijkt men steeds verder over de landsgrenzen, om de trucjes te herhalen. Puur sadistisch gezien als bankonderneming nog te begrijpen maar voor wie ben je dan aan het werk buiten de eigen forse salarissen. De slachtoffers zullen in Nederland achterblijven met een dergelijke visie. Er zit een zeer grote bijsmaak aan het artikel dat de bank volgens Thus uit is op financiering van volumevergroting van de veestapel. Ook de tuinbouw krijgt een behoorlijke oorvijg mee van Hendriks dat als men niet aan de opdracht voldoet , 30 % spoedig moet stoppen. Ik vraag me af welke taken de RABO hierin heeft dat de agro-sector gezond wordt en waar men zelf ook groot en machtig door is geworden , maar die nu verziekt is aldus eigen beweringen. ( of mogelijk ook door de RABO )

 • no-profile-image

  De Rabobank heeft geleerd van het Amerikaans drama met van Bakel De bank mag geen koeien meer houden op de door de bank inbeslag genomen 2 melkveebedrijven van Van Bakel in Hudson Michigan.Van Bakel had al lang een zeer slechte reputatie bij zijn buren door mestdumping en massale milleuovertredingen,schijnoplossingen en niet willen luisteren naar de overheid. De Rabobank is nu ruim een jaar de uitbater van deze 2 bedrijven met in totaal 7000 koeien,de laatste tijd stonden er nog maar +- 2000 koeien. Ook deze mest kon de Rabobank niet uitgereden krijgen door het bedorven imago in de buurt. De eigen gronden zijn fosforverzadigd en de buren stellen geen gronden ter beschikking om te bemesten. De mestlagoons zitten nog steeds overvol ,daarom heeft de staat michigan nu bevolen dat de koeien binnenkort weg moeten. Dus de waarde van deze bedrijven is bijna nul, tegenover de schuld van 55 miljoen dollar die de Rabobank verliest aan van Bakel. Daarom is een goed draagvlak in de buurt ineens belangrijk geworden voor de bank !!!!! Marianne Vogelaar is blijkbaar stilgevallen anders hadden we dit al langer geweten.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.