Rundveehouderij

Nieuws 437 x bekeken

Onderzoekers: meer bokjes mee op transport naar Zuiden

Wageningen - Transporteurs van geitenbokjes naar Spanje en Frankrijk moet worden toegestaan om meer bokjes per vierkante meter mee te nemen dan de huidige norm van vijf dieren.

Een belading van negen dieren per vierkante meter is optimaal, ook met het oog op het dierenwelzijn. Dit concludeert een groep onderzoekers van Wageningen UR in een onderzoeksrapport dat is gemaakt in opdracht van het ministerie van ELI.

Het onderzoek is uitgezet omdat steeds meer geitenbokjes worden geboren en geëxporteerd en de maatschappelijke aandacht voor ook het dierenwelzijn van bokjes toeneemt. Op zich wordt het als ongewenst beschouwd om bokjes 20 uur op transport te zetten naar een slachterij in Zuid-Europa, maar praktisch gezien zijn er weinig alternatieven.

Dierenartsen van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit stellen al langer vraagtekens bij de huidige Europese norm, volgens welke vijf bokjes per vierkante meter mogen worden vervoerd. op grond van hun grootte lijkt een afwijking van de beladingsgraad gerechtvaardigd. De lange transporttijd, de mindere fysieke conditie van jonge dieren en de weersomstandigheden tijdens de zomermaanden in Spanje zorgen echter voor twijfel. Daarom werd een praktijkonderzoek uitgevoerd met diverse beladingsgraden. Daar kwam uit dat een beladingsgraad van negen dieren per vierkante meter de beste optie is. wel krijgen de dieren tijdens het transport een gebrek aan vocht. Aanbevolen wordt om dat op een alternatieve manier te verstrekken, omdat de geiten niet door de hele vrachtwagen heen kunnen lopen op zoek naar een drinknippel.

Of registreer je om te kunnen reageren.