Rundveehouderij

Nieuws

Omzet in koopmelk in december flink toegenomen

Zoetermeer - De handel in melkquotum is in december opgeleefd wat betreft het prijsniveau, maar meer nog qua verhandelde hoeveelheden.

Afgezet tegen de handel in november was er sprake van ruim een verdubbeling. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Productschap Zuivel.

Hetzelfde geldt in grote lijnen voor het aantal transacties. Er is in december flink toegeslagen om structureel het productierecht uit te breiden. Gemiddeld bedroeg de quotumoverdracht zonder grond in december dan ook bijna 48.000 kilo per transactie. Het is bijna 7.000 kilo meer dan in december 2010. Dat is in lijn met de dit seizoen opgetreden schaalvergroting in de markt voor koopmelk.

De tijdelijke overdracht van melkquotum ofwel 'lease' bleef populair en verloopt qua volumes minder schokkerig dan in 2010. De tot nog toe verhuurde hoeveelheid melkquotum is ten opzichte van het vorige seizoen al 8 procent groter en bedraagt 127,2 miljoen kilo. De gemiddelde hoeveelheid per transactie is iets gekrompen.

Of registreer je om te kunnen reageren.