Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Nieuw rumoer bij leden over toekomst DOC

Hoogeveen – Binnen DOC Kaas is nieuw rumoer ontstaan over de strategie. Een groep leden meent, onder verwijzing naar een brief van de directie, dat de top van het bedrijf blijft aansturen op een fusie met het Duitse DMK.

Volgens directeur en woordvoerder van DOC Jannes Oosterveld klopt niets van het vermoeden van de groep leden. Ze baseren zich voor hun vermoeden op een volkomen onjuiste vertaling van een brief van DOC aan de Duitse leveranciers, stelt Oosterveld.

Hij benadrukt dat de Raad van Beheer en directie van DOC Kaas de komende reeks rayonvergaderingen volkomen blanco ingaat en pas na raadpleging van de leden zal komen met een nieuwe toekomststrategie. Het voorstel voor fusie met DMK is in november vorig jaar afgestemd en is nu ”een gepasseerd station,” stelt Oosterveld.

De groep leden, geconcentreerd rondom de melkveehouders Arjan Smit en Bert Otten uit Kerkenveld en Fluitenberg is bang dat de DOC-top hen bij de komende rayonvergaderingen opnieuw zal overvallen met een fusieplan. Zij willen dat DOC zich allereerst focust op een zelfstandig verder gaan en dat het bedrijf onder meer investeert in een nieuwe poedertoren. Wel kan ondertussen worden verder gekeken naar eventuele samenwerkingspartners, maar niet vanuit een houding van angst, aldus Smit.

Op 2 januari hebben de veehouders al een gesprek gehad met de voorzitter en secretaris van de Raad van Beheer. Volgens Oosterveld is toen geprobeerd hun vrees weg te nemen en is afgesproken dat de veehouders niet eerst naar buiten zouden treden. Op de rayonvergaderingen, die volgende week beginnen, zouden ze hun woord voldoende kunnen doen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Poeder is nog meer dan foliekaas een bulkproduct en zal nog harder op de golven van de wereldmarkt meegaan. De poedertoren zal het probleem van DOC dan ook niet oplossen.

 • no-profile-image

  Geweldig, die Arjan en Bert
  die weten hoe je een melkfabriek in deze hectische wereld draaiend moet houden.
  Die poedertoren is echt het ei van
  Columbus
  misschien had het toch beter geweest als ze die energie van nu in het vorige fusieproces hadden gestopt
  waarschijnlijk waren ze toen tegen

 • no-profile-image

  Daarnaast heeft poeder de laagste toegevoegde waarde van alle zuivelproducten. De achterstand in waardecreatie zal nog groter worden.

 • no-profile-image

  Inter

  Het vorige fusie proces was er volgens mij geen inbreng mogelijk

 • no-profile-image

  Ik lever melk aan FrieslandCampina. Of ik wel of geen inbreng heb maakt mij niet uit zolang de melk maar maximaal tot waarde wordt gebracht. Als dat beter gaat zonder mijn inbreng dan met mijn inbreng dan graag zonder mijn inbreng!
  Bij sommige DOC boeren is de illusie van zeggenschap blijkbaar belangrijker dan de kwaliteit van beleid.

 • no-profile-image

  milk

  mozes, jij met je domme geklets kun beter de grote mannen van friesland campina volgen. je bent te dom om zelf naar te denken endat die topmannen dan de winst opstrijken scheelt je niets

 • no-profile-image

  @milk, Laat de topmannen dan een goed(vooruit, enorm)salaris hebben,de melkprijs van FC is consequent goed.
  en de bedrijfszekerheid is voor mij het belangrijkste,wat heb ik aan hoge toppen en daarna diepe dalen?
  Wees eens tevreden en minder zuur en luister eens naar Mozes.

 • no-profile-image

  hiljo

  Geweldig dat er nu mensen opstaan die een ander geluid laten horen. Een goed draaiende fabriek moet niet worden
  verkwanseld aan een partij die altijd een lagere melkprijs heeft
  betaald dan D.O.C

 • no-profile-image

  hilmar

  Geweldig dat er nu mensen opstaan die een ander geluid laten horen. Een goed draaiende fabriek moet niet worden
  verkwanseld aan een partij die altijd een lagere melkprijs heeft
  betaald dan D.O.C

 • no-profile-image

  Abraham

  Geweldig dat er nu mensen opstaan die een ander geluid laten horen. Een goed draaiende fabriek moet niet worden
  verkwanseld aan een partij die altijd een lagere melkprijs heeft
  betaald dan D.O.C

 • no-profile-image

  Milk, u kunt niet nadenken over informatie die u niet hebt. 95% van de informatie die van belang is voor het beleid van de coöperatie ligt achter de horizon van het boerenerf en wordt door de boer niet gezien. De kans dat u een goede beslissing neemt is klein.

  De strategie van DOC heeft er altijd uit bestaan dat men een standaard product zo efficiënt mogelijk probeerd te maken. Door de lagere kosten hoopt men een beter rendement te halen en dus een hogere melkprijs te kunnen uitbetalen. Dit werkt goed in een beschermde markt maar niet in een vrije markt. De strategie die in de beschermde markt een kracht was is in de vrije markt juist een zwakte. Bij Coberco zag men dit midden jaren negentig al en werd het beleid gewijzigd.
  Dit inzicht was ook de basis voor opeenvolgende fusies. Bij DOC is men dit pas gaan begrijpen na de crisis in 2009. En nog zijn er bij DOC veehouders die dit niet begrijpen zoals Arjan Smit en Bert Otten en hun volgelingen.

 • no-profile-image

  Mozes, wat mij betreft heb je helemaal gelijk en opportunisten zoals Arjan en Bert denken het beter te weten dan het bestuur en zo zetten ze DOC op steeds grotere achterstand
  Zoals ik al eerder zei, ze kunnen hun negative gedachten beter omzetten in positief denken en meehelpen hun fabriek te redden

 • no-profile-image

  Goed gezien Mozes , DE MULTINATIONALS zijn zo groot . en zo gesloten geworden dat er geen COOPERATIEVE inspraak meer mogelijk is.

 • no-profile-image

  Hamstra, als u bij de dokter komt zegt u: "dokter het gaat om mijn eigen lijf en mijn eigen leven dus ik heb recht op mijn eigen zeggenschap". De dokter antwoord:" jazeker Hamstra het is uw eigen lijf en uw eigen leven dus u mag zelf een diagnose stellen en zelf een medicijn uitzoeken". Vervolgens doet hij de deur van zijn apotheek open en laat u zelf een medicijn uitzoeken.
  Als u de volgende ochtend met uw zelf gekozen medicijn wakker wordt met dichtgeklapte neusgaten en opgerolde oren is uw gezondheid hier dan mee gediend?
  Wijsheid is dat je op tijd je grenzen ziet.

 • no-profile-image

  Als DOC boeren als Arjan Smit en Bert Otten het zo goed weten waarom hebben ze dan niet in 1995 gelijk met Coberco gezien dat de DOC strategie in de toekomst in een vrije markt niet meer kan werken? Dat de beschermde markt ging verdwijnen was toen al duidelijk. Ze hebben tot aan de dag van vandaag laten zien dat hun begrip niet verder reikt dan hun erf groot is.

 • no-profile-image

  milk

  Dat zou dus willen zeggen dat alle andere fabrieken dan FC geen goede prijs betalen. Ik zou dan toch eens kijken naar een fabriek als cono en nemelco en sinds kort Delta milk. die betalen allemaal een prijs die niet minder is als FC. deze betalen allemaal een prijs die zeker niet minder is. Neem FC nu met hun weide melk als ze willen kunnen ze echt wel meer betalen, maar hun geven liever 4 cent per liter uit aan reclame wat voor een deel gewoon weggegooid geld is.

 • no-profile-image

  Milk, DOC kan ook een goede melkprijs uitbetalen maar alleen als er schaarste is. Een beschermde markt is in feite een kunstmatige schaarste markt. Men gaat immers de grenzen sluiten en de productie beperken. In een vrije markt is er maar zelden schaarste dus je moet een strategie hebben waarbij je zonder schaarste toch een zo goed mogelijke melkprijs kunt betalen. Dat doe je door merkproducten en nog meer door onderscheidende producten, het liefst afgeschermd met pattenten die door anderen niet nagemaakt mogen worden.
  Coberco en later Friesland Foods hebben daar al vanaf 1995 in geïnvesteerd.

 • no-profile-image

  Snoek

  Op nieuweoogst.nl staat de volledige brief in pdf bestand. Want ik heb het idee, dat de discussie hier een beetje afdwaald van de inhoud van de brief.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.