Rundveehouderij

Nieuws 200 x bekeken

Nederlandse experts maandag naar Moskou om Schmallenberg

Den Haag – Experts van Nederland, Duitsland en de Europese Commissie reizen maandag af naar Moskou om de Russen ervan te overtuigen de importbeperkingen voor vee en dierlijke producten op te heffen.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder deze maand sloot Rusland de grenzen Nederlandse schapen en geiten in verband met de Schmallenberg-virusuitbraak. Ook fokmateriaal mag het land niet in. Andere landen waar het virus is gevonden, zijn eveneens getroffen door de importstop.

Een gesprek tussen Bleker en zijn Russische ambtgenoot Elena Skrynnik, vorige week op de Grüne Woche in Berlijn, bleef tot nu toe zonder positief resultaat. Integendeel, een aantal dagen later bleek dat Moskou ook een stop op de invoer van runderen, rundvlees en rundersperma overweegt. De economische schade hiervan kan in de miljoenen lopen. Bleker meldt dat hij niet weet wat de precieze overwegingen van de Russen zijn.

Rusland is niet het enige land dat zich zorgen maakt over het virus. Ook Mexico heeft de import van genetisch materiaal van herkauwers uit Nederland stopgezet. China en Argentinië hebben schriftelijke vragen gesteld. Alle drie hebben zij inmiddels een brief van Bleker ontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.