Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Mot over meerprijs biomelk

Noordeloos/Amersfoort - Tussen FrieslandCampina en de 130 leden van de biologische tak Ecomel is na slepend overleg een vertrouwensbreuk ontstaan.

Reden is volgens voorzitter Teunis Jacob Slob dat FrieslandCampina heeft gebroken met de wederzijds overeengekomen meerkostensystematiek. Ook heeft de coöperatie volgens Slob onderhandelaars namens Ecomel-leden buiten spel proberen te zetten door andere personen te benaderen. FrieslandCampina kon gistermiddag geen reactie geven.

Een voorstel van FrieslandCampina om de biologische melkprijs dit jaar met 0,5 cent te verhogen is verworpen door de leden van Ecomel. De leden vinden het voorstel veel te mager, te meer omdat ze volgens de meerkostenberekening 3,3 cent per kilo extra zouden moeten krijgen. De leden van Ecomel beraden zich nu op te nemen stappen. Daarbij is volgens Slob in beginsel alles denkbaar, tot opstappen aan toe.

De Natuurweide, de koepel van alle biologische boeren, streeft op langer termijn een volledig onafhankelijke biologische melkprijs na.

Omdat dit de afgelopen drie jaren niet uit de verf is gekomen, heeft leveranciersvereniging EkoHolland (ruim 100 leden) besloten om collectief het lidmaatschap van de Natuurweide op te zeggen. Het duurt haar te lang voordat resultaat wordt bereikt, zegt woordvoerder René Cruijsen.
Opmerkelijk is dat de afzet van biologische zuivel vorig jaar met meer dan een kwart is gestegen, maar Ecomel noemt als een van de redenen dat het de leden niet meer kan betalen voor de biologische melk dat het verlies heeft geleden in 2011.

In totaal zijn ruim 300 van de ongeveer 19.000 melkveehouders actief als biologisch producent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk voois

  hoe weet je zeker dat je biomelk koopt ?

 • no-profile-image

  dirk voois

  hoe weet je zeker dat je biomelk koopt ?

 • no-profile-image

  Thijs

  Grote broer draait je de nek om als ze zien dat het nog iets kan worden. Veel emotie, maar elke euro , daar draait het om. Biologisch allemaal mooi, maar de ontwikkelingen in de wereld gaan zo snel. Je wordt voorbij gelopen of je stil staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.