Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Mogelijk risico's aan mest als boxbedekking

Wageningen - Gescheiden mest voor boxbedekkingsmateriaal lijkt economisch gezien interessant.

Wel zijn er aanwijzingen dat het gebruik van gescheiden mest niet vrij is van risico’s wat betreft de diergezondheid. Dat staat in een tussentijdse rapportage van onderzoek dat Valacon-Dairy gedurende een jaar op drie bedrijven uitvoert. Het gebruik van diepstrooiselboxen neemt nog steeds toe. Ligcomfort voor de koeien en voordelen voor gezondheid, welzijn en productie zijn hiervoor belangrijke redenen. Nadeel zijn de relatief hoge kosten voor boxbedekkingsmateriaal. Steeds meer bedrijven zoeken naar goedkopere alternatieven.

Op basis van metingen van de prestaties van de scheiders is na een halfjaar een goed beeld verkregen van de economische perspectieven. Het scheiden van mest voor boxbedekkingsmateriaal blijkt in veel gevallen economisch aantrekkelijk. Belangrijke aandachtspunten zijn de structuur in de mest en het rendement van de scheider. De hoeveelheid vaste fractie per ton ingaande mest kan sterk variëren.

De resultaten bevatten aanwijzingen dat het gebruik van gescheiden mest niet vrij is van risico’s in verband met de aanwezigheid van omgevingsgebonden mastitisveroorzakende bacteriën in het uitgangsmateriaal. Ook mag niet uitgesloten worden dat er een toename kan plaatsvinden van de hoeveelheid ziekteverwekkers in het materiaal tijdens het gebruik in de boxen. In de loop van het jaar komt hierover meer duidelijkheid.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    We kennen enkele stallen die al een 3tal jaren gescheiden dygestaat toepassen en met sucses , en zeker geen extra mastitus bij de dieren hebben, een lager celgetal in de afgeleverde melk ,en door een goed veerend ligbed een betere beengezondheid. Tevens hoeft een ligbed van gescheiden dygestaat veel minder bijgevuld te worden als een zaagselbed. Het zaagsel en of krullen of gehakselt stro zijn momenteel te duur, en zullen naar de toekomst gezien wel duur blijven ,zij worden steeds vaker ingezet als brandstof voor allesbranders.

  • no-profile-image

    @Dekker,Gescheiden digestaat is wat anders als gescheiden mest,maar verder benieuwd naar die ontwikkeling

Of registreer je om te kunnen reageren.