Rundveehouderij

Nieuws

Melkveehouder: afwachten wat er gebeurt

Gorssel - Afwachten wat er gebeurt. Veel meer kan melkveehouder Henk Roeterdink uit het Gelderse Gorssel niet doen.

Hij had van juli tot september klachten bij een aantal van zijn honderd koeien: diarree, hoge koorts en productieverlaging waren de symptomen. Of het Schmallenberg-virus daarvan de oorzaak was weet hij niet - het is immers nooit officieel bevestigd. Maar de melkveehouder heeft wel zijn vermoedens. En nu is het de vraag wat er gebeurt met alle drachtige koeien.

Op de laatste dag van het vorig jaar heeft de melkveehouder een kalfje aangemeld bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, omdat het dier aangeboren zichtbare afwijkingen had. “Dat aanmelden op zich was al lastig. Ik belde de NVWA en zou worden teruggebeld. Maar dat telefoontje kwam niet - ik heb er vijf uur op gewacht en toen heb ik zelf maar weer gebeld.”
Roeterdink blijft realist. “Ik weet nog niet waar ik me zorgen over moet gaan maken. Het kan dat er een aantal kalveren met afwijkingen geboren wordt, maar het kan ook meevallen. En welke dieren krijgen er last van? Alleen die dieren bij wie we diarree hebben gezien of ook dieren die ongemerkt besmet zijn geraakt?”

Aan de andere kant is de schade nu al behoorlijk. Koeien die vlak voor het afkalven ziek werden, zijn niet meer op hun normale productieniveau gekomen. Roeterdink heeft de hoop en de verwachting dat het productieniveau bij die dieren zal herstellen in de volgende lactatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.