Rundveehouderij

Nieuws 231 x bekeken

Melk was in 2011 in VS betere investering dan goud

Chicago - De meest gangbare melk futures zijn op de termijnmarkt Chicago in 2011 het meest gestegen van alle grondstoffen, inclusief goud.

Dat blijkt uit cijfers van CME Group, het bedrijf achter de beurs. Het Class III-contract voor melk geschikt voor verwerking tot boter, kaas en mageremelkpoeder steeg in 2011 bijna 36 procent. Zowel CNN Money als Bloomberg-televisieprogramma “Money Moves” rapporteren uitgebreid over de verrassende cijfers. Het hele jaar is in de algemene media het meest gesproken over de stijgende waarde van goud. De waarde van goud steeg op de termijnmarkt 12 procent in waarde, terwijl de olieprijs in New York 10 procent is gestegen.

Melk versloeg ook de koersen van andere achteraf lucratieve noteringen als die van mais en varkensbuiken. Analisten van Bloomberg wijten de stijging vooral aan de toenemende export van Amerikaanse zuivel naar bestemmingen als China, Japan maar ook de buurlanden Canada en Mexico.

De export van melk is in de eerste tien maanden van 2011 gestegen met 8,5 procent. De export van kazen is zelfs 31 procent gestegen, aldus Bloomberg. De totale waarde van de zuivelexport nam bijna een derde toe tot 4 miljard dollar (3,1 miljard euro).

Overigens was 2011 een betrekkelijk zwak jaar voor grondstofcontracten. De stijging binnen de twaalf maanden van 2011 was opvallend hoog, maar de prijzen zijn ten opzichte van 2010 vaak gedaald. Niettemin liggen prijzen voor bijvoorbeeld granen, olie en zuivel op in historisch perspectief hoge niveaus.

In Europa wordt melk nauwelijks op termijnmarkten verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.