Rundveehouderij

Nieuws

Later dekseizoen in strijd tegen Schmallenberg

Den Haag – Later dekken van schapen en geiten is op dit moment een van de mogelijke preventieve maatregelen tegen het Schmallenberg-virus. Dat zegt de Chief Veterinary Officer (CVO) van het ministerie van landbouw, Christianne Bruschke.

Op dit moment zijn er geen preventieve maatregelen tegen het virus mogelijk, omdat de infectie in augustus en september heeft plaatsgevonden. ”Bovendien zijn er nu geen knutten actief, zo blijkt uit de knuttenmonitoring”, zegt Bruschke, die ervan uitgaat dat er nu geen virusverspreiding plaats vindt.  Hierdoor is op dit moment ook geen preventie nodig.

De hoogste veterinair van het ministerie van landbouw beraadt zich op preventie voor het komende seizoen.

”Er wordt een vaccin ontwikkeld, maar dat zal komend seizoen nog niet beschikbaar zijn. Daarom moeten we kijken naar andere preventieve maatregelen zoals bijvoorbeeld het opstallen van vee, waardoor ze minder snel gebeten worden door insecten, of het verkleinen van de risicoperiode, door het dekseizoen voor schapen en geiten te verschuiven naar een periode waarin insecten minder actief zijn”, legt Bruschke uit.

Ze voorziet dat het zal gaan om een advies en niet om een opgelegd fokverbod. ”Veehouders moeten zelf de afweging maken of ze het risico willen nemen”, vindt Bruschke. Voor rundvee, met een meer verspreid dekseizoen, is deze maatregel niet mogelijk.

Een schadevergoeding voor de betrokken veehouders is volgens Bruschke niet aan de orde. ”Het is een bedrijfsgebonden ziekte. Dat valt onder bedrijfsrisico.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.