Rundveehouderij

Nieuws 244 x bekeken 4 reacties

Huijbers: pak IBR aan voor het jaar 2015

Laren - De Nederlandse rundveesector doet er goed aan om de bestrijding van IBR voor 2015 serieus aan te pakken.

Dat zei ZLTO-voorzitter Hans Huijbers tijdens een bijeenkomst van het Platform Roodbont in Laren met als thema de meerwaarde van roodbont.

Na de afschaffing van het melkquotumsysteem verwacht Huijbers dat er meer dieren worden verplaatst. Het risico op problemen met IBR wordt daardoor groter. “IBR is voor boeren een bedrijfsziekte, maar uiteindelijk gaat het om een handelsziekte”, zegt Huijbers. In België en Duitsland brengen roodbonte vaarzen duidelijk meer op dan in Nederland. Veterinaire belemmeringen staan een stijging van de prijzen van vaarzen in Nederland in de weg.

Komende drie jaar staan de bestrijding van para-tbc, salmonella en het terugdringen van het antibioticagebruik in Nederland centraal. Daardoor is er volgens Huijbers beperkt aandacht voor de bestrijding van dierziekten als IBR en BVD. “We zien dat de veeverbeteringsorganisaties en de zuivelindustrie op dit moment niet de kracht kunnen organiseren om het IBR-probleem op te lossen.”

Huijbers is het eens met de huidige prioriteiten die wat betreft dierziektebestrijding worden gesteld. Wel pleit hij voor een verplicht bestrijdingsprogramma in 2014 en 2015. “Het is van belang dat IBR wordt aangepakt voordat het uitgroeit tot een agressieve variant.” De rundveesector zou er volgens hem goed aan doen voor 2015 serieus werk te maken van de bestrijding van IBR en BVD.Laatste reacties

 • no-profile-image

  de Hummie

  onze medewerking heb je niet.... eerst de oude i.b.r. schade maar eens afwikkelen dat heeft toen al zo veel gekost. Dat vergeet je niet de ellende van toen { niet enten voorlopig}

 • no-profile-image

  Jouke

  BVD vrij is toch makkelijk. Gewoon de dragers opruimen. Dat zijn er nooit heel veel.

 • no-profile-image

  magere hein

  @ de hummie,

  In het verleden hebben we vaker van dit soort bestuurders gehad die meer hun oren hebben hangen naar lieden die vee over de grens slepen dan veehouders in dit land.Om de paar jaar is er wel weer één die probeert zout in een open wond te smeren.

  Laat zoals je zegt LTO eerst de oude rommel maar eens op ruimen en niet voor de zoveelste keer met een proefballonnetjekomen en voor de rest doen alsof zn neus bloed,en dat voor de winst van enkele veehandelaren

 • no-profile-image

  Magere Hein, welk belang hebben veehouders om IBR in stand te houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.