Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Huijbers: fosfaatreductie in duurzaamheidsbeleid

Den Bosch - Zuivelconcern FrieslandCampina moet fosfaatreductie opnemen in haar duurzaamheidsbeleid. Vooral als het bedrijf ook na 2015 wil blijven groeien.

Dit stelt ZLTO-voorzitter en LTO-mestportefeuillehouder Hans Huijbers. Of hij met deze oproep de Nederlandse rundveehouderij toch binnen de mestdoelen wil houden, wil Huijbers niet zeggen. Hij wijst er wel op dat de EU-richtlijnen voorschrijven dat Nederland maximaal 173 miljoen kilo fosfaat mag produceren. De laatste jaren lukte het niet onder die grens te blijven.

Met inzet van instrumenten als BEX is dat misschien weer mogelijk. Als de melkveehouderij na 2015 verder wil groeien, is verdere fosfaatreductie nodig, stelt hij. FrieslandCampina vindt de opmerkingen van Huijbers prematuur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Goed zo Hans ,geef het goed voorbeeld , Begin met al die MULTINATIONALS over de wereld in U bezit. Kom dan terug bij de Hollandse boer.

 • no-profile-image

  We zien het zo vaak dat raden van commissarissen en besturen elkaar de hand boven het hoofd houden en elkaar daar rijkelijk voor belonen. Ik denk dat Huijbers soliciteert ipv. de boeren een duidelijke uitleg te geven hoe de EU deze normen uit de hoge hoed getovert hebben.

 • no-profile-image

  Riny

  Wat praat je over te veel fosfaat! We zagen op de TV een oud laborant in een bootje varen op een stilstaande plas water. Hij ging de blauwalg bestrijden met een middel wat hij had uitgevonden. Hij vertelde dat de blauwalg kwam doordat de fosfaat in water te hoog was. dit kwam door te veel bemesten van de grond.Dat blauwalg komt door stilstaandwater dat vertelde hij niet!!!!!
  Dat zegt Hans Huibers ook niet, daar is hij niet voor ingehuurd. Vertel gewoon de waarheid, dat probleem kun je oplossen. Maar leugens zijn niet op te lossen! Wie gelooft er nog in sprookjes, het is onderhand wel mooi gewees!

 • no-profile-image

  Hoe zat dat ook al weer? Een tijdje geleden. Pluimveemest naar Moerdijk, dan maar de helft kippenrechten bijkopen en de andere helft voor niets bij uitbreiding!!!! Ra, ra waarom gaan we over de 173 miljoen kilo fosfaat heen. Als het dan toch minder moet dan eerst daar!!! Wereldvoorraad fosfaat is eindig! Nu produktie beperken, straks duur betalen omdat er (wereldwijd) niet meer aan te komen is!!!! Altijd maar dat kortzichtige geschreeuw dat het minder moet. Minder schreeuwers lost meer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.