Rundveehouderij

Nieuws 499 x bekeken

Groei export vaarzen remt af

Zoetermeer – De Nederlandse export van vaarzen kan een gevoelige tik krijgen van de problemen met het Schmallenberg-virus als importerende landen restricties afkondigen voor de aanvoer van vee.

De exporteurs hebben in het afgelopen jaar ruim 43.000 dieren uitgevoerd, hoofdzakelijk vaarzen. Daarmee hebben ze een groei van circa 15 procent bewerkstelligd, blijkt uit de meest recente (voorlopige) gegevens van exportorganisatie Veepro.

De groei is hoofdzakelijk gerealiseerd in het voorjaar. De uitvoer liep in het laatste kwartaal terug. De prijzen zijn dan ook erg hoog opgelopen in de loop van 2011. Nu de dreiging van gesloten grenzen en/of importbelemmering op de afzetmarkten sterker wordt hebben de exporteurs hun activiteit bovendien op een lager pitje gezet. Daardoor kan de afzet in het eerste kwartaal van 2012 verder krimpen ten opzichte van dezelfde periode van 2011.

De cijfers van Veepro zijn gebaseerd op de exportcertificaten die de leden hebben aangevraagd. Op de meest actuele gegevens wordt doorgaans achteraf een kleine correctie toegepast voor exporten die niet doorgegaan zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.