Rundveehouderij

Nieuws 407 x bekeken

GD betreurt uitblijven oplossing in geschil met NSFO

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) betreurt dat er na anderhalf jaar nog geen overeenstemming is bereikt met de Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) over de verschillen in hun gezondheidsprogramma’s. Dat meldt de GD op haar website.

Het aanbieden van een diergezondheidsprogramma voor zwoegerziekte door de NSFO heeft volgens de GD geleid tot verwarring en problemen bij schapenhouders. De problemen hebben volgens de gezondheidsdienst vooral te maken met verschil in kwaliteit en de borging daarvan. De gezondheidsdienst is van mening dat schapenhouders het beste uit zijn bij de GD.

Volgens Jan van Rijnsbergen, NSFO-voorzitter, betekent het bericht van de GD niet, dat er niet meer met elkaar wordt gesproken. Binnenkort gaan beide partijen opnieuw om de tafel. ”Er is nog steeds sprake van een constructief overleg.” Volgens Van Rijnsbergen gaat het om de feiten, en is de bedoeling om de verschillende programma’s naar elkaar toe te laten groeien. Ook de GD meldt dat de dienst nog in overleg is met de NSFO.

De NSFO heeft in het voorjaar van 2011 zijn eigen gezondheidsprogramma’s op het gebied van zwoegerziekte en scrapie in de markt gezet. Tijdens de zomer bleek dat GD de zwoegervrijcertificaten van NSFO niet accepteert waardoor problemen ontstaan voor schapenhouders en stamboekverenigingen, onder meer met het houden van keuringen. De onenigheid leidde zelfs tot een rechtzaak waarbij GD in het gelijk werd gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.