Rundveehouderij

Nieuws 231 x bekeken

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs januari

Amersfoort – Zuivelbedrijf FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor januari 2012 met een euro van € 37,50 naar € 36,50 euro per 100 kilo melk.

Als reden daarvoor noemt het bedrijf de verwachting dat de gemiddelde uitbetalingsprijzen voor boerderijmelk in Duitsland, Nederland, Denemarken en België in januari lager zullen uitvallen dan in december 2011. Dit zou komen door traditionele voorzichtigheid bij de zuivelcoöperaties. Zij neigen er volgens FrieslandCampinma naar om de eerste melkprijzen in het nieuwe jaar niet te hoog vast te stellen.

Het besluit komt voor velen in de zuivelmarkt niet als een verrassing, maar het staat in tegenstelling tot veel verwachtingen die de laatste weken zijn uitgesproken. Zo was er maandag nog de mededeling van het Deutsches Bauernverband (DBV) dat die uitgaat van stabiele zuivelprijzen. Er zijn nog nauwelijks concrete aanwijzingen voor lagere uitbetaalprijzen.

FrieslandCampina heeft de vetprijs voor januari 2012 vastgesteld op € 4,01 per kilo, de eiwitprijs op € 6,32 euro per kilo. Daarmee is de vetprijs opnieuw stevig naar beneden vastgesteld. In december 2011 bedroeg de vetprijs nog € 4,36 per kilo en ook die prijs was al flink verlaagd ten opzichte van november. De eiwitprijs bedroeg in december € 6,16 per kilo.

Met ingang van het nieuwe jaar heeft FrieslandCampina de inhoudingen en toeslagen voor diverse regelingen aangepast. Voor melkveehouders met een jaarleverantie van 500.000 kilo leidt dit per saldo niet tot een hogere of lagere netto melkprijs. Wel worden veehouders die geen volledige weidegang toepassen iets gekort ten opzichte van hun beweidende collega’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.