Rundveehouderij

Nieuws 211 x bekeken 2 reacties

Fonterra woedend over plan extra breideling door rijk

Wellington – De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra is woedend over nieuwe beperkingen die de regering haar wil stellen.

Het bedrijf moet meer melk tegen een gereduceerde prijs ter beschikking stellen aan concurrenten, is het voorstel. Doel van de regering is om de concurrentie te bevorderen.

De voorstellen van de regering komen in een pakket wetgeving dat het Fonterra ook mogelijk moet maken om te beginnen met haar plan voor aandelenhandel tussen boerenleden (trade among farmers).

Volgens minister David Carter voor primaire industrie is het goed om de concurrentie voor Fonterra extra te steunen. Daarom wil hij dat Fonterra niet jaarlijks 4, maar 5 procent van haar melkplas ter beschikking stelt aan andere Nieuw-Zeelandse verwerkers. Ieder bedrijf mag dan tot 50 miljoen kilo melk tegen gereduceerd tarief afnemen.

Fonterra-voorzitter Henry van der Heijden en hoogste directeur Theo Spierings noemen de voorstellen een klap in het gezicht van de boeren en plan dat neerkomt op het boeien van het bedrijf dat het meeste geld in het laatje brengt voor de economie.

Laatste reacties

  • Boertje-M-sob Henak

    Boeren ,geloof de sprookjes van Fonterra en Monsanto niet. Het zijn leugens .Ik ben hier op Boerderij.nl speciaal als anti Monsanto/Fonterra activist aanwezig. Google maar eens alle ellende die deze moordenaars veroorzaken.Stop de Codex Alimentarius van Fritz ter Meer, stop de NWO.Ik begrijp en heb zeer veel respect dat u als hardwerkende boer geen tijd heeft om 16 uur per dag alles over Monsanto/IG Farben/IG auschwitz/BASF,Blue beam,HAARP te volgen.Ik heb echter sinds mijn ontslag 10 maanden geleden als trailerchauffeur(containertransport,colllectief sierteeltvervoer,luchtvracht,AGF enz. enz.mij full time verdiept in deze zaken.Full time dus ruim 15 uur per dag ,net zoals mijn chauffeursbaan.

  • joannes

    Wat ik hieruit begrijp is dat Fronttera problemen heeft om haar dominate markt positie de delen! Maar goed dat er autoriteiten zijn die voor vrije markt werking zijn en nieuwe markt initiatieven daarmee een kans geeft! Een dominate positie is aantoonbaar slecht voor markt werking, en legt de besluiten bij een klein groepje individuen die grote strategische fouten kunnen maken. Overigen in Nederland beginnen ze aan de andere kant van de medalle. Hier moeten ze zich in de markt vechten en wanneer Friesland Campina (de NL markt dominante) de bar niet hoog genoeg legt, kopen ze de grote jongens op en maken het daarmee voor Friesland Campina erg moeilijk. FC blijft namelijk met de hoge logistieke kosten zitten en Fronterra roomt de lage logistieke kosten uit de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.